- Merilevä on meressä kasvavaa levää. Merilevää kasvaa kaikissa valtamerissä jokaisella ilmastovyöhykkeellä tropiikista Arktikseen ja Antarktikseen.
- Merilevää arvioidaan olevan noin 10.000 eri lajia. Niistä punaisia merileviä on noin 7.000 lajia, ruskeita 2.000 lajia ja vihreitä 1.000 lajia.
- Merilevässä on runsaasti ravintoaineita, ja sen mineraalipitoisuus voi olla kymmenen kertaa suurempi kuin maakasveissa. Mineraalien kuten jodin, raudan ja kalsiumin lisäksi merilevässä on paljon kuitua, proteiinia, antioksidantteja, A- vitamiinia, B- vitamiinia, C-vitamiinia ja E-vitamiinia. Merilevä on rasvatonta ja siinä on vain vähän hiilihydraattia. Merilevää markkinoidaankin terveys- ja laihdutusruokana.
- Merilevät tuottavat noin 75 prosenttia Maanilmakehän hapesta ja poistavat suuret määrät hiilidioksidia. Merilevät ovat elintärkeä osa merten ekosyystemeja, ja ne tarjoavat ruokaa ja suojaa monille meren eliöille. Myös ihminen ja muut maaeläimet käyttävät niitä hyväkseen, sillä moni merilevälaji on syomäkelpoinen. Merilevä on perinteistä ja hyvin suosittua ruokaa etenkin Japanissa ja muissa Itä- Aasian maissa. Länsimaissa se ei ole vielä yleistynyt.
- Tiesittekö merilevänaihealuetta on pysäyttämään ilmastonmuutosta.
- Niin että tänään valmistin merilevä-misokeittoa.
Rakaa - aine:
- 2 merileväviipaletta
- 1 rkl misotahna
- 2 tofuviipaletta
- 1 pieni sipuli
- 7 dl vettä vai kasvislientä
- 1 pieni valkoretikka
- suolaa ja pippuria
- sienimaustetta
- Leikkaa sipuli, merileväviipaleet ja tofuviipaleet pieniksi osoiksi.
- Silppua valkoretikka ohuiksi viipaleiksi.
- Kuumenna merilevät ja vedet kunnes keihuvaksi.
- Lusikoi keihuvassa vedessä misotahnalla.
- Lisää sitten retikkaviipaleet, tofuviipaleet ja sipuliviipaleet joukkoon liemi.
- Keitä keitto kunnes kypsyydeksi noin 7-10 minuuttia.
- Tarjoa nyt heti keihuvalla riisillä.!