maanantai 7. helmikuuta 2022

Loppukilpailun osanottaja ruokaa vuonna 2021

01
01


Mitä tykkäsit ruokaa? Haluatko vierailla ympäri mun pientä puutarhaa?

02


















03
04

05
06

07

08

09

10

11

12

13

14


















































































15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28


perjantai 4. helmikuuta 2022

Aasialaispastaa - Tyylikäs Japanilaisen udonia

 

  • Udon tarkoittaa japanilaisia paksuja, vehnästä valmistettuja nuudeleita. Kuten muitakin japanilaisia nuudeleita, udonia tarjotaan usein viileänä kesällä ja kuumana talvella. Lisäkkeetkin voidaan valita vuodenajan mukaan. Suurinta osaa lisäkkeistä ei kypsennetä erityisemmin ennen niiden lisäämistä, vaikka jotkut onkin keitetty rasvassa. Monia udon-lisäkkeitä voidaan käyttään myös Soba kanssa.
  • Suosittu Udon tarjoiluvatit
Kuuma: Kake, Tanuki, Kitsune, Tsukimi, Tempura, Yaki, Wakame...
Kylmä: Bukkade, Hadaka, Kijoyu, Zaru...

Rakaa - aine:

  • 250 g udon nuudeleita
  • 1 l vettä
  • suolaa ja pippuria
  • 3 pientä tofuviipaleita
  • 2 tomaattia
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 2 rkl silputtua mustaoliiveita
  • 2 rkl oliiviöljyjä
  • tuoretta soijapapuja


Valmistus:

  • Pese tomaatit huolellisesti veteen.
  • Pilkko tomaatit ohuiksi viipaleiksi ja leikkaa tofut pieniksi kuutioiksi.
  • Jaa valkosipulin kynnet kahdeksi osaksi vaakasuoraan.
  • Sillä aikaa kuumenna nuudelit vedellä ja ripaus suolalla kunnes kypsyydeksi noin 7 minuuttia.
  • Lisää tomaattiviipaleit, tofukuutiot, oliivit, valkosipulit ja mausteet pannuun. 
  • Keitä noin 10-12 minuuttia.
  • Kaada nuudelit joukkoon tomaatti-tofu. Sekoita hyvin
  • Koristele muut tuoreet soijapavut päällä.
  • Tarjoa nyt heti.





torstai 3. helmikuuta 2022

Salattipomeloa - uutta versiota

 

  • Tämä on uutta pomelosalaatin versiota, ja kutsuin sille nimeksi "mennään mennään salattia", jotta se asettaa myös inspiroivan tavoitteen työyheisölle.
  • Jos tykkäät luonnollista kauneusta sulle terveellisyydelle, joka muuttaa täysin sun muoto. 
  • Sydän - pomelosalaattia on sarjaa tässä vuodessa. Hän tuli juuri kolmea rakaa-ainetta ja sekoittamaan kastiketta kanssa.

Rakaa - aine kahdelle:

  • 150 g pomeloa
  • 50 g sydän salaattia
  • 3 pientä tofuviipaleita
  • 3-5 salottisipulia
  • 5 rkl omenaetikkaa
  • 2 rkl vettä
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 1-1.5 tl suolaa tai 2 rkl kalakastiketta
  • 3 rkl sokeria
  • ripaus mustapippuria

Valmistus:

  • Kouri pomelo ja ota pomelonliha ulos ilman pomelonsiemenet.
  • Pese salaatit ja leikkaa lyhyiksi osoiksi.
  • Osita tofu kahdeksaksi kuutioiksi ja paista niitä joukkoon öljy kunnes vaaleanruskeaksi
  • Pilko salottisipulit ohuiksi viipaleiksi.
  • Sekoita kokonaiset kastikkeet, sokerit, suolat ja öljyt kulhoon.
  • Laita pomelo, tofukuutiot ja salaatti lautaseen.
  • Kaada kastike joukkoon pomelosalaatti. Sekoita hyvin
  • Tarjoa nyt heti. 


Vanhanaikaista pomelosalaattia

Rakaa - aine kahdelle:

  • puolio pomeloa
  • 80 g tofua

  • 1 tofulehti
  • paistettu öljy
  • 3 rkl sokeria
  • 1-1.5 tl suolaa ja ripaus pippuri
  • 3 rkl omenaetikka
  • 2 rkl vettä
  • tuore persilja
  • 1/2 tl chilijauhetta

Valmistus:

  • Paista tofuviipaleet ja tofulehtin viipaleet öljypannuun matalalla lämpötilalla, jälkeen leikkaa niitä ohuiksi viipaleiksi. Odottamaan muuttama minuutti.
  • Ota pomeloliha ulos kuorin pomelosta.
  • Mittaa koko mausteet kulhoon, sekoita hyvin.
  • Kaada kastike joukkoon pomelosalaatti.
  • Syömään!

















































tiistai 11. tammikuuta 2022

Maustekurkku ja salottisipuli


Tiedätkö shalottisipulin sesongin on tammikuussa. Ja VietNam valmistikin tervetuloa "Lunar new year" kuun uutta vuotta. Sillä samoin kuin Kiina, jota seurasi kuun kalenterivuotta niin, että muodoltaan mausteiset ovat useimmiten pöydällä ja lahjoiksia lähettivät toisensa.

Salottisipuli tunnetaan sipulina, jota etenkin huippukokit hehkuttavat. Suomessa tunnetaan noin viisitoita erilaista sipulia esimerkiksi keltasipulit, punasipulit, salottisipulit ja purjosipulit...
Siksi salottisipuli voisi erilaisesti sopivat ruuat, sillä sen rakenne hajoaa helposti esimerkiksi kastikkeisiin, pitkään haudutettäviin ruokiin, eikä raakana. Sen maku on erityisen lempeä ja makea.

Kiinostavia tiedonjyviä

          • Saatavilla myös pitkänomäinen lajike, jota sanotaan banaanisalottisipuliksi.
          • Pidetään hienoimpana sipulia.
          • Kasvatetaan kevyessä maassa istukassipuleista.
          • Tekee ryppään pieniä sipuleita.
          • Maultaan miedompi ja hienostuneempi kuin muut sipulit.
          • Monen huippukokin suosiossa ja tärkeä erilaisten kastikkeiden ainesosa.
          • Peräisin Aasiasta.

Raaka-aina

  • 500 g kurkkuja
  • 3-5 salottisipulia
  • 3-5 mausteneilikkaa
  • 3 rusotähtianistä
  • 1 l etikkaa
  • 150 g sokeria
  • ripaus suolaa ja pepperia
  • oliiviöljyä
  • tuoretta chilia

Valmistus

      • Mittaa koko mausteet, sokerit ja etikat katiilaan.
      • Kuumenna etikkaseos matalalla lämpötilalla kunnes kiehuvaksi.
      • Ota etikka ulos uunista ja odoita huoneen lämpötilassä.
      • Viipaloi salottisipulit ohuiksi viipaleiksi.
      • Laita kurkut lasipurkkiin ja lisää salottisipuliviipaleit sekä tuoreen chilin kurkun päällä.
      • Kaada etikkaseokset ja oliiviöljyt juokkoon kurkku, käsittele ja säilytä huoneen lämpotilassa noin 2-3 päivää, sitten pitä niitä jääkaapissa muulle viikolle.







perjantai 7. tammikuuta 2022

Pasta carbonara

 

Pasta valmistanut jauhosta ja vedestä, voinut oli vai ei voinut olla lisäksi kananmunaa. Pastaa oli erilaisessa muodossa esimerkki spagetti ja makaroni, mutta niitä aina käyttää kastikkeen kanssa, ehkä pinaattia tai tomaattia.

 Pastaa on ollut jo 1000 eaa Kiinassa, jota tullut  eurooppaan Macro Poloa vuonna 1925 luona. Oikeasti pastaa tultiin eräästä roomalaisesta sotilaasta 16 vuotta ennen Macro Polo, että 1279.

Suomessa makaronia on syöty jo 1890-luvulla, mutta Ruotsin kuninkaallisessa keittiossä jo 1600-luvun lopulla, kun sinne palkattiin makaronimestari.

Aluksi makaronia tuottiin ulkomailtaja makaronilaatikko ja makaronivelli olivat juhlaruokia. Makaroni yleistyi 1900-luvulla, kun vehnän viljely Suomessa kasvoi ja kotimaiset tuottajat alkoivat valmistaa makaronia.


Raaka-aine

  • oliiviöljyä
  • 50 g juustoä
  • 200 g pastaa tai spaghettia
  • tuoretta persiljaa
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 2-3 kananmunan keltuaista
  • ripaus suolaa ja pippuria
  • 5-7 kasvislihan paloita tai 100 g kasvismakkaraa

Valmistus

  • Laita kasviliha palat veteen noin 10 minuuttia, jos käytät kasvimakkarat, kyllä, hyppää tätä askelmerkkiä.
  • Pilko valkosipulit ja kasvilihat pieniksi kuutioiksi.
  • Sillä aikaa kuumenna pannu ylilämpötilassa ripaus suolalla, öljyllä, ja vedellä kunnes kiehuvaksi.
  • Lisää pastaa kiehuvaan veteen ja keitä noin 10 minuuttia tai ennen kuin pasta on kypsää.
  • Paista silputulla valkosipulilla ja öljyllä muuttama minuuttia kunnes vaaleanruskeaksi.
  • Ota uuni ulos ja kaada lihakuutiot joukkoon valkosipuli. Makkaralle paistoin matalassa lämpöljyllätilassa valkosipulilla ja öljyllä kerralla kunnes hienoksi väriksi.
  • Forkkaa munankeltuaiset, mausteet ja juustot kulhoon. Sekoita kunnes hienoksi tasaiseksi.
  • Lisää pasta ja muna-juustoneste juokkoon kasviliha. Sekoita seos matalalla lämpötilalla ennen kuin seosta on vähän kiinteää.
  • Kaada pasta carbonara lautaseen ja koristele muulla tuoreella persiljalla päällä.
  • Oikeasti aikaa anna asettaa paikalleen pöydällä!




torstai 9. joulukuuta 2021

Hapanjuurileipä - banaani

 Joulun makeuden pöydällä!

Hapanjuuri on jauhojen ja vesien seoksen, joiden riitävän pitkää aikaa huoneenlämpötilassa on näyttäytynyt käymistä jotka maitohappobakteerin ja villihiivan elinympäristöä.

  • Kuinka monta juurilajia siellä on?

Vaalea hapanjuuri
Tumma hapanjuuri
Oikeasti minun ajattelulleni että on valmistus erijauhot hapanjuuressa. Jos käytänyt vehnäjauho että on vaaleaa hapanjuurta ja ruisjauho on tummaa hapanjuusta.

Raaka - aine

  • 3 banaania
  • 215 g kookossokeria
  • 1 tl vaniljatahnaa
  • 100 g aktiivista hapanjuurta
  • 250 g vehnäjauhoja
  • 1.5 tl ruokasoodaa
  • 1/4 tl suolaa
  • 60 ml maitoa

Jos haluat valmistaa teema oma hapanjuuri, voit lukea ohjeen Liemessa. Tässä ohjeessä on helposti alkuunpanijalle samoin minulle.

Kastomassa Youtube: ssa "Tee oma hapanjuuri" Leipäpaja_Eliisa  Kuuselan. Hän on leipomoalan ammattilainen.

Lopuksi hapanjuuri banaani-leipvän ohjeen, jonka löytin resepttia Hannansoppa bloggissa.








Valmistus

  1. Kuori ja riko banaanit suureen kulhoon. 
  2. Kaada sokerit ja vaniljat joukkoon banaani.
  3. Sekoita banaani-sokeriseos kunnes hienoksi tasaiseksi.
  4. Muussa kulhossa sekoita jauhot, ruokasoodat ja suolat.
  5. Kaada hienosti jauhoja banaaniseokseen. 
  6. Lisää sitten maito ja öljy seokseen. Sekoittamassa kunnes tasaiseksi taikinaksi.
  7. Valmista vuoka voilla ja jauholla pohjalla. Kaada taikina vuokaan.
  8. Paista leipä 180 asteeseen noin 60 minuunittia kunnes kypsyykseksi.
  9. Tarjoa leipä jälkeen 20 minuuttia jäätymiselle.


Minun ruoan tulee kuvauksesta

 Sill ä elokuuna on satokausia. Monet ihmiset eivät tiedä Monet ihmiset eiv ät tied ä, miten t ärkeää on, että he ovat olemassa. Monet ihmis...