Vietnamilainen kasvis vermiselli

 

  • Vietnamissa kuukauden ensimmäistä ja keskimmäistä päivää (täydenkuun päivä), jotka ovat buddhalaisten jäsenten kasvisateria, vietetään tiettyjen hengellisten harjoitusten, kuten mielen puhdistamisen ja ansioiden keräämisen, merkeissä. Tämä on vapaaehtoinen käytäntö, ei pakollinen kaikille buddhalaisille, ja se yhdistetään usein Buddhan kunnioittamiseen, siunausten etsimiseen ja elävien olentojen vahingoittamisen välttämisen periaatteen noudattamiseen.
  • Perheelleni lokakuun ensimmäinen päivä on isoäitini muistopäivä. Tänä päivänä olemme valmistaneet ruokia, joita hän on meille tehnyt paastosta lähtien. Tätini valmistivat vegaanisia vermicelli-nuudeleita tätä vuosipäivää varten. Tämä kulho on helppo ja nopea valmistaa, ja se koostuu kolmesta pääraaka-aineesta: vermicelli-nuudeleista, tuoreista vihreistä vihanneksista ja paistetuista tofu- ja juurikasviksista soijakastikkeen lisäksi.
  • Koska tästä ruoasta tuli lahja sukulaisille, joille valmistimme niin paljon (noin yli 10 jäsentä), säilytin sitä jääkaapissa viikon. Jos et halua syödä niitä vermicelli-nuudeleiden kanssa, voit laittaa ne leivän sisään aamiaiseksi.

Raaka-aine

Juurekselle:

·       2 suuret perunat

·       2 suuret jicamat

·       8-10 tiukasti ohuet viipaleen tofua

·       250-300 ml paistettu kasvis öljyä

·       100 g lasinuudelia

·       maustetta: suola, ruskea sokeri, sienijauhe

·       50 g paistettua riisijauhetta

·       1 rkl hienoksi hakattua salottisipulia ja valkosipulia

Kuiva pysyttää

·       1 kg riisivermicelliä (peseytyy kiehuvaksi vettä)

·       Tuore vihannes (Vietnamilainen palmut, pavun idut, thaimaalainen basilikat, shisot)

·       Chili ja mustapippuri

Soijakastike:

·       50 ml vettä

·       15 g ruskea sokeria

·       75 ml soijakastikeita

   ·       etikkaporkana ja etikkavalkoretikka 

Valmistus:

1.        Kuori perunan ja jicaman kuoret.

2.       Revi peruna ja jicama ohuiksi nauhoiksi.

3.       Kiehauta vegaaniöljyä pannulla, kunnes siihen ilmestyy pieniä ilmakuplia.

4.      Laita revittyjä perunoita varovasti kiehuvaan öljyyn. Friteeraa niitä 4–5 minuuttia, kunnes perunat muuttuvat kirkkaan keltaisiksi. Ota ne sitten kiehuvasta öljystä ja laita ne siivilään valuttamaan öljy ja pitämään ne rapeina jäähtyessään.

5.      Friteeraa kiinteitä tofuviipaleita samassa pannussa revittyjen perunoiden kanssa ja täsmälleen tietyn ajan (tai tofuviipaleet muuttuvat vaaleanruskeiksi) ja laita ne samaan paikkaan jäähtymään perunoiden kanssa. Leikkaa tofu pieniksi paloiksi.

6.     Friteeraa lasinuudeleita öljypannussa rapeiksi noin 2 minuuttia ja pidä niitä samassa siivilässä tofuviipaleiden ja perunoiden kanssa.

7.     Kaada lähes kaikki kasviöljy pois pannulta ja säilytä noin 2 rkl öljyä. Lisää sitten pannuöljyyn silputtu salottisipuli ja valkosipuli. Sekoita salottisipuli- ja valkosipulisekoitusta, kunnes tunnet tuoksun ilmassa.

8.     Lisää silputtu jicama tähän sekoitukseen ja sekoita, kunnes jicama on kypsää. Lusikoi silputtu jicama lautaselle odottamaan.

9.     Sekoita uppopaistetut perunat, lasinuudelit, jicama ja uppopaistettu tofu isossa kulhossa ja mausta mausteseoksella juuresseos. Sekoita hyvin. Viimeisenä ainesosana tähän seokseen lisätään paahdettua riisijauhetta. Sekoita uudelleen, kunnes seos on tasaista.

Soijakastikkeen valmistus:

1.        Kaada sokeri ja vesi pieneen kattilaan. Kuumenna neste liedellä miedolla lämmöllä, kunnes se kiehuu. Sammuta liesi.

2.       Lisää soijakastike tähän nesteeseen. Sekoita hyvin.

3.       Kaada kastike pieneen kulhoon, lisää hienonnettu chili, pikkelöidyt porkkanat ja daikon-pavut.

      Pöydällä:

1.        Asettele pöydälle tuorekasvislautanen, juurekset ja soijapapukastikekulho. Älä unohda isoa nuudelikulhoa.

2.       Syömäpuikoilla kaikki pöydässä valmistettu ruoka pieneksi määräksi lautaselle tai kulhoon.

3.       Soijapapukastike on viimeinen lisäys kulhoon. Sekoita kaikki ainekset hyvin.

4.       Nautitaan ateriasta ja jaetaan mielenkiintoisia tarinoita perheesi kanssa.




 

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vietnamilainen kasvis vermiselli

  Vietnamissa kuukauden ensimmäistä ja keskimmäistä päivää (täydenkuun päivä), jotka ovat buddhalaisten jäsenten kasvisateria, vietetään tie...

Sousiollinen Posti