Salottisipuli tunnetaan sipulina, jota etenkin huippukokit hehkuttavat. Suomessa tunnetaan noin viisitoita erilaista sipulia esimerkiksi keltasipulit, punasipulit, salottisipulit ja purjosipulit...
Siksi salottisipuli voisi erilaisesti sopivat ruuat, sillä sen rakenne hajoaa helposti esimerkiksi kastikkeisiin, pitkään haudutettäviin ruokiin, eikä raakana. Sen maku on erityisen lempeä ja makea.
- Saatavilla myös pitkänomäinen lajike, jota sanotaan banaanisalottisipuliksi.
- Pidetään hienoimpana sipulia.
- Kasvatetaan kevyessä maassa istukassipuleista.
- Tekee ryppään pieniä sipuleita.
- Maultaan miedompi ja hienostuneempi kuin muut sipulit.
- Monen huippukokin suosiossa ja tärkeä erilaisten kastikkeiden ainesosa.
- Peräisin Aasiasta.
Raaka-aina
- 500 g kurkkuja
- 3-5 salottisipulia
- 3-5 mausteneilikkaa
- 3 rusotähtianistä
- 1 l etikkaa
- 150 g sokeria
- ripaus suolaa ja pepperia
- oliiviöljyä
- tuoretta chilia
Valmistus
- Mittaa koko mausteet, sokerit ja etikat katiilaan.
- Kuumenna etikkaseos matalalla lämpötilalla kunnes kiehuvaksi.
- Ota etikka ulos uunista ja odoita huoneen lämpötilassä.
- Viipaloi salottisipulit ohuiksi viipaleiksi.
- Laita kurkut lasipurkkiin ja lisää salottisipuliviipaleit sekä tuoreen chilin kurkun päällä.
- Kaada etikkaseokset ja oliiviöljyt juokkoon kurkku, käsittele ja säilytä huoneen lämpotilassa noin 2-3 päivää, sitten pitä niitä jääkaapissa muulle viikolle.