Tudo Si _ Sichuanin herkullista ruokakulttuuria
* Kun tutkin perunan matkaa, silmiini paljastui Tudo si. Tämä ruoka oli osa sichuanilaista ruokaa, joka on yleisin tapa kypsentää perunoita chilin ja sichuanilaisen pippurin kanssa. Neljä sichuanilaisen keittiön alatyyliä ovat Chongqing, Chengdu, Zigong ja buddhalainen kasvisruoka.
* Keskiajalla Sichuanissa suosittiin Lähi-idän viljelykasveja, kuten härkäpapuja, seesaminsiemeniä ja saksanpähkinöitä. 1500-luvulta lähtien Sichuanin tärkeimpien viljelykasvien luetteloa ovat pidentäneet uuden maailman tulokkaat. Katolisten lähetystöjen tuomat valkoiset perunat ja bataatit saapuivat Sichuaniin tänä aikana. Sichuanilainen keittiö koostuu seitsemästä perusmausta: makea, hapan, puuduttavan mausteinen, mausteinen, karvas, tuoksuva/aromaattinen ja suolainen. Sichuanilainen ruoka jaetaan viiteen eri tyyppiin: ylellinen juhla-ateria, tavallinen juhla-ateria, suositut ruoat, kotiruoka ja välipalat. Sichuanilaisten ruokien miedommat versiot ovat edelleen olennainen osa amerikkalaista kiinalaista keittiötä.
- UNESCO julisti Sichuanin maakunnan pääkaupungin Chengdun gastronomiseksi kaupungiksi vuonna 2011. Sichuanin maakunnan ylivoimaiset luonnonvarat tarjosivat runsaasti luonnonvaroja ruoanlaiton kehitykselle. Jangtse-joen virtaus Sichuanin maakunnan läpi tarjosi ravinteita perusruoille, mausteita ja vesilähteen.
Raaka-ainnet kolmille
· 2 rkl tomattikastiketta (kotitekoinen)
· 150g perunoita
· ½ rkl soijakastiketta
· 1 tl sienijauhetta
· 4 salottisipulia
· ½ rkl teriyakikastiketta
· 2 tl chilliöljyä
· 1 rkl kasvisöljyä
· tuore tilli ja mustapippuri
Valmistus:
1. Pese perunat ilman perunanskinit (en suosittele tähän tarkoitukseen) huolellisessa vedessä.
2. Suikaloi peruna hienoiksi suikaleiksi ja liota ne veteen noin 20 minuuttia.
3. Viipaloi salottisipuli ja sipuli ohuiksi viipaleiksi.
4. Pilko tillit hienoksi pilkui
Ruoanlaitto:
1.
Kiehuta vedet ja
ripaukset suolat kattilassa.
2.
Kaada perunan
suikaleet veteen, jälkeen kiehuvaksi, jatkaa lämminttää perunat kahdessa minuutissa.
3.
Laita koko
perunat jäävedessä noin 10 minuuttia.
4.
Sitten tyhjenny
perunat siivilään ja odota muutamassa minuutissa.
5.
Kaada öljyt ja
salottisipulin viipaleet pannuun ja sekoita muutamassa minuutissa.
6.
Sitten lisää
sipulin viipaleet salottin ryhmään. Tääs sekoittamaan.
7.
Kaada perunan
suikaleet salotti-sipuliseokseen. Sekoita hyvin.
8. Lusikoi tomattikastikkeet perunan ryhmään.
10. Laita lieden pois päältä ja lisää hienoksi pilkotut tillit. Sekoita muutama minuutti.
11. Tarjoa Tudo si kiehuvalla riisillä vai leivällä, mitä tahansa muuta mistä pidät.
Keitetyt perunat kuorineen ovat hyvä
lähde monille vitamiineille ja kivennäisaineille, kuten kaliumille ja C-vitamiinille.
Sen lisäksi, että perunat ovat tuoreena runsaasti vettä, ne koostuvat
pääasiassa hiilihydraateista ja sisältävät kohtalaisen määrän proteiinia ja
kuitua _ mutta eivät juurikaan rasvaa. 100 grammassa säilytettyjä perunoita: 17
g hiilihydraatteja (2,2 g kuitua ja 0,8 g sokeria), 2 g proteiinia, 421 mg
kaliumia, 6 mg natriumia, 32 % C-vitamiinia, 4 % rautaa, 15 % B6-vitamiinia, 5
% magnesiumia ja 1 % kalsiumia _ lähde USDA.
Medical News Today -lehdessä
laskettiin kymmenen perunoiden korostettua hyötyä:
1. Luuston terveys __ Perunoiden rauta, fosfori, kalsium, magnesium ja sinkki auttavat kehoa rakentamaan ja ylläpitämään luurakennetta ja vahvuutta. Raudalla ja sinkillä on ratkaiseva rooli kollageenin tuotannossa ja kypsymisessä. Fosfori ja kalsium ovat molemmat tärkeitä luurakenteelle, mutta on tärkeää tasapainottaa näitä kahta mineraalia asianmukaisen luumineraalin saamiseksi asianmukaisen luun mineralisaation varmistamiseksi. Liika fosfori ja liian vähäinen kalsium johtavat luukatoon ja edistävät osteoporoosia.
2. Verenpaine __ Alhainen natriumin saanti on välttämätöntä terveen verenpaineen ylläpitämiseksi, mutta kaliumin saannin lisääminen voi olla aivan yhtä tärkeää. Kalium edistää vasodilataatiota eli verisuonten laajenemista. Perunassa on kaliumia, kalsiumia ja magnesiumia. Näiden on havaittu alentavan verenpainetta luonnollisesti.
3. Sydämen terveys __ Perunan kuitu-, kalium-, C-vitamiini- ja B6-vitamiinipitoisuus sekä kolesterolin puute tukevat kaikki sydämen terveyttä. Perunat sisältävät merkittäviä määriä kuitua. Kuitu auttaa alentamaan veren kolesterolin kokonaismäärää, mikä vähentää sydänsairauksien riskiä. NHANES-tutkimukseen perustuva tutkimus osoittaa, että suurempi kaliumin saanti ja pienempi natriumin saanti vähentävät kokonaiskuolleisuuden ja sydänsairauksien riskiä.
4. Tulehdus __ Koliini on tärkeä ja monipuolinen ravintoaine, jota on perunoissa. Se auttaa lihasten liikkeessä, mielialan, oppimisen ja muistin kanssa. Se auttaa myös ylläpitämään solukalvojen rakennetta, hermoimpulssien välityksessä, rasvan imeytymisessä ja varhaisessa aivojen kehityksessä. Yksi suuri peruna sisältää 57 mg koliinia. Aikuiset miehet tarvitsevat 550 mg ja naiset 425 mg päivässä.
5. Syöpä __ Perunat sisältävät folaattia, jolla on rooli DNA:n synteesissä ja korjauksessa, ja se estää siten monien syöpäsolujen muodostumisen DNA-mutaatioiden vuoksi. Hedelmistä ja vihanneksista, kuten perunoista, saatavan kuidun saanti on yhteydessä pienempään paksusuolen syövän riskiin. C-vitamiini ja kversetiini toimivat myös antioksidantteina, jotka suojaavat soluja vapaiden radikaalien aiheuttamilta vaurioilta.
6. Ruoansulatus ja säännöllinen ruoansulatus __ Perunoiden kuitupitoisuus auttaa ehkäisemään ummetusta ja edistää säännöllisyyttä terveen ruoansulatuskanavan kannalta.
7. Ravintokuidut tunnustetaan yleisesti tärkeiksi tekijöiksi painonhallinnassa ja painonpudotuksessa. Ne toimivat "täyteaineina" ruoansulatusjärjestelmässä. Ne lisäävät kylläisyyden tunnetta ja vähentävät ruokahalua, joten ihminen tuntee olonsa kylläisemmäksi pidempään ja kuluttaa vähemmän todennäköisesti enemmän kaloreita.
8. Aineenvaihdunta __ Perunat ovat loistava B6-vitamiinin lähde. Sillä on tärkeä rooli energia-aineenvaihdunnassa hajottamalla hiilihydraatit ja proteiinit glukoosiksi ja aminohapoiksi. Näitä pienempiä yhdisteitä on helpompi käyttää energiana kehossa.
9. Iho __ Kollageeni on ihon tukijärjestelmä. C-vitamiini toimii antioksidanttina ja auttaa ehkäisemään auringon, saasteiden ja savun aiheuttamia vaurioita. C-vitamiini auttaa myös kollageenia silottamaan ryppyjä ja parantamaan ihon yleistä rakennetta.
10. Vastustuskyky __ Tutkimukset ovat osoittaneet, että C-vitamiini voi auttaa vähentämään flunssan vaikeusastetta ja kestoa. Perunat ovat hyvä C-vitamiinin lähde.
Kommentit
Lähetä kommentti