Pasta valmistanut jauhosta ja vedestä, voinut oli vai ei voinut olla lisäksi kananmunaa. Pastaa oli erilaisessa muodossa esimerkki spagetti ja makaroni, mutta niitä aina käyttää kastikkeen kanssa, ehkä pinaattia tai tomaattia.
Pastaa on ollut jo 1000 eaa Kiinassa, jota tullut eurooppaan Macro Poloa vuonna 1925 luona. Oikeasti pastaa tultiin eräästä roomalaisesta sotilaasta 16 vuotta ennen Macro Polo, että 1279.
Suomessa makaronia on syöty jo 1890-luvulla, mutta Ruotsin kuninkaallisessa keittiossä jo 1600-luvun lopulla, kun sinne palkattiin makaronimestari.
Aluksi makaronia tuottiin ulkomailtaja makaronilaatikko ja makaronivelli olivat juhlaruokia. Makaroni yleistyi 1900-luvulla, kun vehnän viljely Suomessa kasvoi ja kotimaiset tuottajat alkoivat valmistaa makaronia.
Raaka-aine
- 200 g pastaa tai spaghettia
- 2-3 kananmunan keltuaista
- ripaus suolaa ja pippuria
- 5-7 kasvislihan paloita tai 100 g kasvismakkaraa
Valmistus
- Laita kasviliha palat veteen noin 10 minuuttia, jos käytät kasvimakkarat, kyllä, hyppää tätä askelmerkkiä.
- Pilko valkosipulit ja kasvilihat pieniksi kuutioiksi.
- Sillä aikaa kuumenna pannu ylilämpötilassa ripaus suolalla, öljyllä, ja vedellä kunnes kiehuvaksi.
- Lisää pastaa kiehuvaan veteen ja keitä noin 10 minuuttia tai ennen kuin pasta on kypsää.
- Paista silputulla valkosipulilla ja öljyllä muuttama minuuttia kunnes vaaleanruskeaksi.
- Ota uuni ulos ja kaada lihakuutiot joukkoon valkosipuli. Makkaralle paistoin matalassa lämpöljyllätilassa valkosipulilla ja öljyllä kerralla kunnes hienoksi väriksi.
- Forkkaa munankeltuaiset, mausteet ja juustot kulhoon. Sekoita kunnes hienoksi tasaiseksi.
- Lisää pasta ja muna-juustoneste juokkoon kasviliha. Sekoita seos matalalla lämpötilalla ennen kuin seosta on vähän kiinteää.
- Kaada pasta carbonara lautaseen ja koristele muulla tuoreella persiljalla päällä.
- Oikeasti aikaa anna asettaa paikalleen pöydällä!