Pikanuudelit - Menestyksen trendi Japanista

*      Pikanuudeleiden keksi Momofuku Ando Nissin Foodsista Japanissa. Ne lanseerattiin vuonna 1958 tuotenimellä Chikin Ramen. Vuonna 1971 Nissin esitteli Cup Noodles, ensimmäisen kupinnuudelituotteen. Pikanuudeleita markkinoidaan maailmanlaajuisesti monilla tuotenimillä. Tänä vuonna (2025) New York Times on maistanut 45 erilaista pikanuudeleita, ja he ovat löytäneet 18 suosikkia, joiden maut vaihtelevat kodikkaista ja lohdullisista räjähtävän mausteisiin.

*      Pikanuudeleiden pääainesosat ovat jauhot, tärkkelys, vesi, suola ja/tai kansui, emäksinen kivennäisvesi, joka sisältää natriumkarbonaattia ja yleensä kaliumkarbonaattia sekä joskus pienen määrän fosforihappoa.

*      Pikanuudeleiden lisääntynyt kulutus on yhdistetty liikalihavuuteen ja kardiometaboliseen oireyhtymään Etelä-Koreassa, jossa pikanuudeleita kulutetaan asukasta kohti eniten (74,1 annosta pikanuudeleita henkilöä kohden vuonna 2014) maailmanlaajuisesti. Tutkimuksessa oli mukana 3 397 terveystarkastukseen osallistunutta 18-29-vuotiasta korkeakouluopiskelijaa. Tilastollinen analyysi, jossa käytettiin yleistä lineaarista mallia, joka mukautettiin ikään, painoindeksiin, sukupuoleen, perheen tuloihin, terveyteen liittyvään käyttäytymiseen ja muihin kardiometabolisen riskin kannalta tärkeisiin ravitsemustekijöihin, osoitti positiivisen yhteyden pikanuudeleiden kulutuksen tiheyden ja plasman triglyseridipitoisuuden, diastolisen verenpaineen ja paastoveren glukoositasojen välillä kaikilla koehenkilöillä. Verrattuna alhaisimman saantitiheyden ryhmään (≤ 1 kuukausi), hypertriglyseridemian todennäköisyyssuhde ryhmässä, jonka saanti oli ≥ 3/viikko, oli 2,639 kaikilla koehenkilöillä, kun taas se oli 2,149 miehillä ja 5,992 naisopiskelijoilla. Lisäksi Harvardin yliopiston tutkijoiden tutkimuksessa, johon osallistui 10 711 aikuista (54,5 % naisia), 19–64-vuotiaita, raportoitiin 68 % suuremmasta metabolisen oireyhtymän riskistä naisilla, jotka nauttivat pikanuudeleita useammin kuin kahdesti viikossa, mutta ei miehillä. Pikanuudelit ovat siis roskaruokaa, jota kritisoidaan usein epäterveellisinä. Yksi annos pikanuudeleita sisältää runsaasti hiilihydraatteja, suolaa ja rasvaa, mutta vähän proteiinia, kuitua, vitamiineja ja välttämättömiä kivennäisaineita.

*      Suuri kysymys kuuluu: Mikä on syy pikanuudeleiden maailmanlaajuiseen suosioon? __ Tutkimme vastausta tähän kysymykseen toisessa osassa.

*      Tänään valmistin wok-tofu-sienen pikanuudeleilla tarjoiltuna korealaisen cole-slawn kanssa.

Raaka-ainnet kahdelle

Korealainen coleslaw

·       100g  punakaalia

·       ½ sipulia

·       1 tl seesamiöljyä

·       1 rkl gochujangtahnaa

·       2 tl ruskeasokeria

·       2 rkl soijapapukastiketta

·       2 rkl omenaviinietikkaa

·       2 rkl vettä tai ruoanlaittoviiniä

ripaus pippuria ja tuoretta korianteria

Wokki tofu-sieni

·       100 g kiinteätofua

·       50 g mereneläviä sieniä

·       2-3 rkl kasvisöljyä

·       1/2 rkl hienoksi pilkotuksi salottisipuli

·       1 tl sienijauhetta

·       1 tl teriyakikastiketta tai osterikastiketta

·       2-3 rkl soijapapukastiketta

  ·       3 rkl vettä 

Korealaisen coleslawn ohjeet

1.       Leikkaa punakaali ja sipuli ohuiksi siivuiksi veitsellä tai silppurilla ilman valkoista ydintä.

2.      Laita kaaliviipaleet ja sipuli siivilään ja pese siivut veden alla.

3.      Lusikoi gochujang ja lisää kaikki edellä ainesosissa kuvatut nesteet pieneen kulhoon. Sekoita tasaiseksi, hyvin kypsäksi.

4.     Lisää usein silputtu punakaali, silputtu sipuli, seesamiöljy ja gochujang-kastike isoon kulhoon. Sekoita ja anna levätä huoneenlämmössä muutaman minuutin ajan.

5.      Lisää hienonnettu tuore korianteri coleslawiin ennen tarjoilua.

Wok-tofu-sieni

1.       Leikkaa kiinteä tofu ohuiksi viipaleiksi.

2.      Kuumenna pannu ja kasviöljy korkealle lämpötilalle, kunnes öljy kiehuu.

3.      Lisää pienet tofuviipaleet keitettyyn öljyyn. Paista tofua, kunnes viipaleet saavat vaaleanruskean värin, valmiina molemmilta puolilta.

4.     Kaada lyhyiksi paloiksi leikatut sienet paistettujen tofuviipaleiden päälle. Mausta soijapapukastikkeella, fariinisokerilla, teriyaki-kastikkeella ja ripaus chilijauhetta. Sekoita hyvin.

5.      Laita pikanuudelit ja keitetty vesi kulhoon 5 minuutiksi. Valuta nuudelit ja laita ne kulhoon tai lautaselle. Odota palvelemista.

Pikanuudeleita sekoitettuna paistettuun tofu-sieneen ja coleslawiin on jo valmistettu ruokapöydälle illallista varten. Nautitaan niistä nyt.


Lähde: Wikissa ja The New York Times: ssa

 


 

Vietnamilainen tuore kevätkääryle eli kasvis "Bò Bía"

 

*      Toinen ruoka, jota suosittelen, on tuore vietnamilainen kevätrulla, vietnam kielellä "Bo Bia". Bò Bía on melko kiehtova, koska se on fuusioruoka, joka on tulosta Kiinan ja Vietnamin välisestä kulttuurivaihdosta. Koska Vietnam joutui Kiinan vallan alle tuhanneksi vuodeksi Hanin Nanyuen valloituksesta vuonna 111 eaa., mutta Bò Bía ei tullut Vietnamista tänä aikana. 1800-luvulta lähtien kiinalaiset maahanmuuttajat, erityisesti Teochew- (Chaozhou) -etnisestä ryhmästä, toivat popiaa mukanaan muuttaessaan Vietnamiin, erityisesti Etelä-Vietnamiin. Nimi "Bò Bía" tuli kiinan sanasta "popih", jonka uskotaan olevan foneettinen muunnelma.

*      Joten mikä on popiah? ___ on pehmeä, ohut kreppimäinen kääre, joka on täynnä keitettyä jicamaa, porkkanoita, pavunversoja, kananmunaa ja joskus kiinalaista makkaraa tai katkarapuja. Se on suosittu Etelä-Kiinassa, Taiwanissa, Malesiassa ja Singaporessa.

*      Ja mikä on vietnamilainen sovitus: Bò Bía

            Vietnamilaiset kokit lokalisoivat ruoan käyttämällä saatavilla olevia ainesosia ja makuja, säilyttäen kiinalaisen makkaran ja kananmunan, mutta lisänneet tuoreita yrttejä, käyttämällä riisipaperia vehnäpohjaisten kääreiden sijaan ja tarjoilleet sen selkeästi vietnamilaisen hoisin-pohjaisen dippikastikkeen, kuten maapähkinäkastikkeen, kanssa.

*      Nykyään Bò Bíasta on tullut suosittu katuruoka Vietnamissa. Voit nähdä sen pyöräilijöistä pieniin paikallisiin kioskeihin ja ravintoloihin Saigonin kaduilla. Vietnamilaiset ovat siirtyneet maahanmuuttajaruoasta paikalliseen ruokaan ja käyttäneet valmistuksessa vähemmän raaka-aineita.

*      Ehkä helppo sopeutuminen ja yksinkertainen ajattelu ovat melkein koko Etelä-Vietnamin elämäntapaa.

Raaka-ainnet

Kevätkääryleille:

·       200g  tuoreita jicamoita

·       200g perunoita

·       150g tofuja

·       1 keskisipuli

·       riisipaperi

·       3 salottisipulia

·       ½ rkl sienijauhetta

·       ripaus suola ja pippuri

·       1 rkl teriyakikastiketta

·       vihreä purjosipuli ja paistettu pilkotuksi valkosipuli

·       tuore vihannes

·       paistettu öljyä

Kastikkeille:

·       5 rkl vietnamese soijapapu kastikkeita

·       2 rkl ruskeasokeria

·       kasviöljä

·       150 ml kookosmehuja

·       1 rkl maapähkinävoita

·       paistettu pilkotuksi valkosipuli ja salottisipuli

Valmistus:

1.       Pese jicama ja peruna vesihanassa alla.

2.      Pese vihannekset huolellisessa vedessä.

3.      Suikaloi jicama ja peruna hienoiksi suikaleiksi.


 

4.     Leika tofut pieniksi viipaleiksi.

5.      Viipaloi salottisipuli ja sipuli ohuiksi viipaleiksi.

   Ruoanlaitto:

1.       Kuumenna öljyt pannussa kunnes keittämiseksi.

2.      Sitten lisää tofunviipaleet öljynesteihin ennen, kuin viipaleet  ovat vaalenruskeaa koko tofun ilmeitä.

3.      Laita paistetut tofut lautaseen ja odotamassa.

4.     Kiehuta vedet ja ripaukset suolat kattilassa kunnes kiehuvaksi.

5.      Kaada perunan suikaleet kiehuvaan veteen viidessä minuutissa.

6.     Laita koko perunat  jäävedessä viidessä minuutissa. Sitten tyhjenny perunat siivilään. 

 

7.      Kaada öljyt ja salottisipulin viipaleet pannuun ja sekoita muutamassa minuutissa.

8.      Sitten lisää sipulin viipaleet salottin ryhmään. Tääs sekoittamaan.

9.     Kaada jicaman ja perunan suikaleet salotti-sipuliseokseen.

10.  Mausta sienijauheilla, suolalla, ja teriyakikastikkeilla. Sekoita seos kunnes kypsäksi.

11.    Viimeksi laita pilkotuksi purjosipulit, paistetut valkosipulit, ja pippurit päällä. Sulje oven ja sekoita muutama minuutti.


Kastikkeelle:

1.       Lisää koko ainekseen kastikkeen tehosekoittimiin. Sekoita hyvin tasaisuudeksi.

2.      Kaada kastike kattilaan ja kuumena matalalla lämpötilalla kunnes voisit kastoa soijapavun kastike kiehuvaksi.

3.      Laita kastike kulhoon ja odota tarjoukseen.

Anteeksi, ei kuvia, kuvauksessa virhe tässä osassa!!!

Kevätkääryleille:



 


Wokkinuudeli kiertokasvin kera

*      Morning Glory -vihannekset, joita usein kutsutaan vesipinaatiksi, suokaaliksi tai vietnamiksi "rau muongiksi", ovat lehtivihanneksia, jotka ovat yleisiä trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla, erityisesti Kaakkois-Aasiassa. Morning Glory -vihannekset kasvavat vedessä tai kostealla maaperällä. Sen varret ovat 2-3 metriä pitkiä ja juurtuvat solmuihin. Ontot varret ja nuolen muotoiset lehdet ovat koostumukseltaan ja miedolta maultaan jonkin verran samanlaisia ​​kuin pinaatti. Kukat ovat trumpetin muotoisia ja yleensä valkoisia, ja niiden keskiosa on violetti. Ne näyttivät nimeltään, niiden kukat olivat juuri kukkineet aamulla.

*      Vihannes on yleinen ainesosa itä-, etelä- ja kaakkoisaasialaisissa ruoissa, kuten vesipinaatissa. Singaporessa, Indonesiassa ja Malesiassa pehmeät versot ja lehdet paistetaan yleensä chilipippurin, valkosipulin, inkiväärin, kuivatun katkaraputahnan ja muiden mausteiden kanssa. Penangissa ja Ipohissa se keitetään seepian ja makean ja mausteisen kastikkeen kanssa. Thaimaassa, jossa sitä kutsutaan Phak bungiksi, sitä syödään raakana, usein yhdessä vihreän papaijasalaatin tai Nam phrik -perunoiden ja curryjen, kuten Kaeng som, kanssa.

*      Vesipinaatti on vähäkalorinen, mutta täynnä A-, C- ja B-vitamiinikompleksia. Kivennäisaineiden lisäksi rauta, kalsium ja magnesium. Ne ovat myös hyvä kuidun ja antioksidanttien lähde.

*      Wok-nuudelit aamukirkon kasvisten kera on vietnamilainen ruoka, joka kypsennetään paikallisten ihmisten tai vietnamilaisen perheen ruokien mukaan päivittäin.



Raaka-ainnet kahdelle

·       150 g  nuudeleita

·       100 g kiertokasveja

·       20-25g kasvilihoja

·       puoli porkkana

·       1 rkl pilkotuksi purjosipuleita

·       ½ rkl pilkotuksi salottisipuleita ja valkosipuleita

·       ½ rkl sienijauhetta

·       tuori persilja ja ripaus pippuri

Gochujang kastikkeelle

·       ½ rkl gochujangtahnoja

·       ½ rkl soijapaputahnoja

·       3 rkl soijakastikkeita

·       1 ½ tl ruskeasokereita vai 2 tl siirappeja

·       ½ tl omenaetikoita

·       2 tl seesamiöljyä

·       2 rkl vettä

Katso vaiheittaiset ohjeet gochujang-kastikkeen käsittelyyn:

1.         Lusiköi soijapavun tahnaa ja gochujang:n tahnaa kulhoon. 

 2.         Lisää sokerit, soijapapukastikkeet, ja vedet kulhoon. Sekoita hyvin.

3.         Sitten kaada omenaetikat ja seesaminsiemenet. Sekoita kunnes hyvin tasaiseksi.

   1.       Liota kiertokasvit ja ripaukset suolat vedessä noin 15 minuuttia. Sitten pese selkeä vettä lävitse. Kuivata kiertokasvi siivilään.

2.      Leika kasvilihat pieniksi viipaleiksi. Mausta sienijauheella ja pidä rauhassa kulhossa.

3.      Viipaloi porkkana ohuiksi viipaleiksi. Laita levyihin ja odottamaan.

4.     Kiehuta vesi ja ripaus suola pannuun kunnes kiehuvaksi.

5.      Lisää nuudelit vedenkeihuvaan. Kokkaa 7 minuutissa keksilämpötilalla tai ennen kuin nuudeli on kypsiä. Anna odottaa kulhossa.

6.     Kuumenna pilkotut salotti-valkosipulit, pilkotut purjosipulit ja öljyt pannussa. Sekoita seosta 3-4 minuutissa korkealla lampötilallä ennen, kuin salottisipulit ovat vaalea ruskea.

7.      Kaada kasvilihat pilkoseokseen, sekoita viidessä minuutissa, sitten lisää ohuet silputut porkkanat kasvilihat ryhmään. Ja jatka sekoittaa 5 minuutissa.

8.      Lisää kiertokasvit porkkanaseokseen ja mauta gochujang kastikkeella. Just lusikoi yksi kolmesta osasta kastiketta. Sekoita 2-3 minuuttua.

9.     Viimeksi ainesta on nuudeli lisäksi. Kaada gochujang kastike nuudeleihin, mutta maista sitä ennen kuin lisää kaikki kastikkeet tähän. Sekoita kuin nuudeli ryhmä on tasaisuus.

10.  Laita kasvinuudeli lautaseen ja koristele pippurilla ja tuoripersiljalla päänä.

11.    Tarjoa wokkinuudeli heti!

 





Haudutettu salottisipuli ja sieni misokastikkeella

  Salottisipulin historia ·         Nimitys sipuli ja salottisipuli ovat peräisin muinaisranskan sanasta eschalotte sanan eschaloigne kaut...

Sousiollinen Posti