Vietnamilainen tuore kevätkääryle eli "Bò Bía" _ Toista katuruokaa

 

*      Toinen ruoka, jota suosittelen, on tuore vietnamilainen kevätrulla, vietnam kielellä "Bo Bia". Bò Bía on melko kiehtova, koska se on fuusioruoka, joka on tulosta Kiinan ja Vietnamin välisestä kulttuurivaihdosta. Koska Vietnam joutui Kiinan vallan alle tuhanneksi vuodeksi Hanin Nanyuen valloituksesta vuonna 111 eaa., mutta Bò Bía ei tullut Vietnamista tänä aikana. 1800-luvulta lähtien kiinalaiset maahanmuuttajat, erityisesti Teochew- (Chaozhou) -etnisestä ryhmästä, toivat popiaa mukanaan muuttaessaan Vietnamiin, erityisesti Etelä-Vietnamiin. Nimi "Bò Bía" tuli kiinan sanasta "popih", jonka uskotaan olevan foneettinen muunnelma.

*      Joten mikä on popiah? ___ on pehmeä, ohut kreppimäinen kääre, joka on täynnä keitettyä jicamaa, porkkanoita, pavunversoja, kananmunaa ja joskus kiinalaista makkaraa tai katkarapuja. Se on suosittu Etelä-Kiinassa, Taiwanissa, Malesiassa ja Singaporessa.

*      Ja mikä on vietnamilainen sovitus: Bò Bía

            Vietnamilaiset kokit lokalisoivat ruoan käyttämällä saatavilla olevia ainesosia ja makuja, säilyttäen kiinalaisen makkaran ja kananmunan, mutta lisänneet tuoreita yrttejä, käyttämällä riisipaperia vehnäpohjaisten kääreiden sijaan ja tarjoilleet sen selkeästi vietnamilaisen hoisin-pohjaisen dippikastikkeen, kuten maapähkinäkastikkeen, kanssa.

*      Nykyään Bò Bíasta on tullut suosittu katuruoka Vietnamissa. Voit nähdä sen pyöräilijöistä pieniin paikallisiin kioskeihin ja ravintoloihin Saigonin kaduilla. Vietnamilaiset ovat siirtyneet maahanmuuttajaruoasta paikalliseen ruokaan ja käyttäneet valmistuksessa vähemmän raaka-aineita.

*      Ehkä helppo sopeutuminen ja yksinkertainen ajattelu ovat melkein koko Etelä-Vietnamin elämäntapaa.

Raaka-ainnet

Kevätkääryleille:

·       200g  tuoreita jicamoita

·       200g perunoita

·       150g tofuja

·       1 keskisipuli

·       riisipaperi

·       3 salottisipulia

·       ½ rkl sienijauhetta

·       ripaus suola ja pippuri

·       1 rkl teriyakikastiketta

·       vihreä purjosipuli ja paistettu pilkotuksi valkosipuli

·       tuore vihannes

·       paistettu öljyä

Kastikkeille:

·       5 rkl vietnamese soijapapu kastikkeita

·       2 rkl ruskeasokeria

·       kasviöljä

·       150 ml kookosmehuja

·       1 rkl maapähkinävoita

·       paistettu pilkotuksi valkosipuli ja salottisipuli

Valmistus:

1.       Pese jicama ja peruna vesihanassa alla.

2.      Pese vihannekset huolellisessa vedessä.

3.      Suikaloi jicama ja peruna hienoiksi suikaleiksi.


 

4.     Leika tofut pieniksi viipaleiksi.

5.      Viipaloi salottisipuli ja sipuli ohuiksi viipaleiksi.

   Ruoanlaitto:

1.       Kuumenna öljyt pannussa kunnes keittämiseksi.

2.      Sitten lisää tofunviipaleet öljynesteihin ennen, kuin viipaleet  ovat vaalenruskeaa koko tofun ilmeitä.

3.      Laita paistetut tofut lautaseen ja odotamassa.

4.     Kiehuta vedet ja ripaukset suolat kattilassa kunnes kiehuvaksi.

5.      Kaada perunan suikaleet kiehuvaan veteen viidessä minuutissa.

6.     Laita koko perunat  jäävedessä viidessä minuutissa. Sitten tyhjenny perunat siivilään. 

 

7.      Kaada öljyt ja salottisipulin viipaleet pannuun ja sekoita muutamassa minuutissa.

8.      Sitten lisää sipulin viipaleet salottin ryhmään. Tääs sekoittamaan.

9.     Kaada jicaman ja perunan suikaleet salotti-sipuliseokseen.

10.  Mausta sienijauheilla, suolalla, ja teriyakikastikkeilla. Sekoita seos kunnes kypsäksi.

11.    Viimeksi laita pilkotuksi purjosipulit, paistetut valkosipulit, ja pippurit päällä. Sulje oven ja sekoita muutama minuutti.


Kastikkeelle:

1.       Lisää koko ainekseen kastikkeen tehosekoittimiin. Sekoita hyvin tasaisuudeksi.

2.      Kaada kastike kattilaan ja kuumena matalalla lämpötilalla kunnes voisit kastoa soijapavun kastike kiehuvaksi.

3.      Laita kastike kulhoon ja odota tarjoukseen.

Anteeksi, ei kuvia, kuvauksessa virhe tässä osassa!!!

Kevätkääryleille:



 


Kommentit

Suositut tekstit