Wokki kiertokasvi Vietnamilaisella Chao:lla tofulla ja kuorin tofulla

*      Vietnamilainen chao-tofu saapui Vietnamiin Kiinan yli vuosituhannen kestäneen vallan aikana (111 eaa. – 938 jaa.). Fermentoidusta tofusta on tullut tärkeä mauste, erityisesti pohjoisessa.

*      Vietnamissa on tavallista (valkoista) chaoa, mausteista chaoa (chilillä) ja tahmeasta riisistä tai muista alueellisista fermentointimenetelmistä valmistettua chaoa. Kaikista chao-tofun lajikkeista ruoat valmistetaan tästä raaka-aineesta dippikastikkeena keitettyihin vihanneksiin, hot potiin tai ankkaan, ja sitä myös muussataan puuroon tai keittoihin rikkaamman maun saavuttamiseksi. Chao-tofumarinadiin raaka-aineena käytetään grillattua, paistettua tofua ja lihaa.

*      Chao-tofu on hyvä terveyshyötyjen lähde, sillä se on rikas umamin ja maun suhteen, joten pienetkin määrät riittävät pitkälle. Kasviperäinen proteiini ja terveellinen rasva soijasta. Fermentointi voi auttaa ruoansulatusta ja lisätä ravintoaineiden biologista hyötyosuutta.

 *      Mitä ravintoaineita fermentoidussa tofussa on? __ Fermentoitu tofu sisältää orgaanisia happoja, alkoholia, estereitä ja muita makuaineita. Se sisälsi suuren määrän hydrolysoitua proteiinia, vapaita aminohappoja, rasvaa, hiilihydraatteja, tiamiinia, riboflaviinia, oksaalihappoa, kalsiumia, fosforia ja muita ravintoaineita. Se ei sisällä kolesterolia. Fermentoidun tofun proteiinin määrä on noin 12–22 prosenttia. Yhdessä kupillisessa fermentoitua tofua on noin 240 grammaa, ja se sisältää noin 278 kaloria, 20 grammaa proteiinia, 17 grammaa rasvaa ja 15 grammaa hiilihydraatteja. 

Wokki kiertokasvia kahdelle

·       100g  kiertokasvia

·       5og  tuortä tofun kuorta

·       1rkl hienoksi pilkotuksi kevätsipuli

·       ½ rkl pilkotuksi salottisipuli-valkosipuliseosta

·       ½ rkl sienijauhetta

·       Seesaminsiemen

Hapatettu papujuustomassa kastikkeelle

·       3 papujuustomassan kuutiota 

·       2 rkl papajuustomassanestettä

·       2-3 tl sokeria

·       1 tl omenaetikka

Ruoanlaitto

1.       Loita kiertokasvia ja piraus suolaa vedessa noin 20 minuuttia, sitten siivoa ne veden kanssa.

2.      Laita kasvit siivilään viirtaavalle vedelle kolmessakymmenessä minuutissa.

3.      Leikkaa tuore tofun kuori lyhyiksi viipaleiksi.

4.     Sekoita koko kastikkeen ainesta kulhoon kunnes hyvin tasaisuudeksi.

5.      Kuumenna pilkotut salottisipulit, valkosipulit ja öljyt pannussa. Sekoita seosta 3-4 minuutissa korkealla lampötilallä ennen, kuin salottisipulit ovat vaalea ruskea.


6.     Kaada tofukuorin viipaleet valko-salottisipulin ryhmään. Jalkeen sekoitamaan.

7.      Lisää kiertokasvit ja mausta sienijauhella ja papujuustomassakastikkeella.

8.      Jatka seikottaa ennen kuin kasvit tulevat kypsiäksi.

9.     Koristele pippurilla ja seesaminsiemenellä päänä.

10.  Tarjoa wokkikiertokasvi kera mitkä vain tykkäät!


 

 


Kommentit

Sousiollinen Posti