Vietnamilainen "Com ruou" jälkiruoka _ kulti jälkiruoka puolivälin vuotta festivaalilla


 ”Com ruou” (cơm rượu) on makea ja miedosti alkoholipitoinen herkku, joka on valmistettu fermentoidusta tahmeasta riisistä. Sitä kutsutaan usein vietnamilaiseksi riisiviinijälkiruoaksi. Tämä ruoka on perinteinen kulinaarinen käytäntö Vietnamissa, jota tyypillisesti nautitaan kuukalenterin viidennen kuukauden viidentenä päivänä, joka tunnetaan myös nimellä ”Hyönteisten hävittämisen juhla” tai ”Tết Đoan Ng”. Tämä päivä on perinteinen juhla, jonka juuret ovat maatalouskäytännöissä, ja sen aikana keskitytään satoa vahingoittavien tuholaisten poistamiseen, hyvän sadon rukoilemiseen ja perheen kanssa juhlimiseen.

Tết Đoan Ng on vietnamilainen versio kiinalaisesta Duanwu-festivaalista. Doan Ngo tarkoittaa, että se alkaa keskipäivällä, kun aurinko on lähimpänä maata, ja tämä päivä on usein ”kesän keskipäivä”. Myös kansallisäidin Au Co:n kuolinpäivä on tänä päivänä. Se näyttää siltä kuin Suomessa olisi juhannuspäivä. 'Com ruoun' lisäksi 'Banh u' (höyrytetyt riisikakut) ja 'Banh tro' (banaaninlehtiin käärityt ja höyrytetyt tahmeat riisinyytit) ovat perinteisiä ruokia, joita esi-isille tarjottiin. Myös hedelmillä, kuten vesimeloneilla, litseillä, longaneilla ja mangoilla, on merkittävä rooli, sillä ne symboloivat yltäkylläisyyttä ja onnea.


Loppujen lopuksi uhrien antaminen suojelushengille liittyy myös tähän puolivälin juhlaan. Nämä henget suojelevat kotitalouksia ja tuovat siunauksia. Ruoka-, hedelmä- ja symbolisia esineuhreja tehdään heidän lepyttämisekseen ja heidän jatkuvan tukensa varmistamiseksi.


Päivän ruoka on ”Com ruou” eli vietnamilainen riisiviinijälkiruoka. Meidän perheessämme tämä jälkiruoka syödään ensin. Koska isoäitini sanoi: ”Kasvit ja pellot täytyy tappaa hyönteisillä, ja ihmiskehonkin täytyy tappaa” (vanha ajattelutapa).

Tähän jälkiruokaan tarvitset vain kolme ainesosaa: tahmeaa riisiä, banaaninlehtiä ja kuivahiivaa. Jännittävää on, että hiiva valmistetaan keitetystä riisistä. Tarvitset 4–5 kuivahiivakuutiota (noin 5–7 g) 1 kg:aa tahmeaa riisiä kohden.

Ensimmäinen vaihe on puhdistaa banaaninlehdet pesemällä tai puhdistamalla.

Toinen vaihe on keittää tahmea riisi riisinkeittimessä. Kun riisi on kypsynyt, tasoita se ohueksi levyksi suurella puulautasella (kuten kuvassa näkyy).


Kolmas vaihe on vatkata kuivahiivakuutiot tasaiseksi jauhoksi. Sekoita teelusikallinen hiivajauhetta 2/3 kupilliseen vettä. Tämä seos suojaa kättäni tahmealta riisiltä.

Neljäs vaihe on ripotella hiivajauhetta riisin pinnalle ja odottaa 15–20 minuuttia. Viimeinen vaihe on puristaa ja pyöritellä pieniä riisipalloja banaaninlehdissä (katso alla oleva video tästä vaiheesta).


Säilytän pyöriteltyjä riisipalloja valutetussa siivilässä, jonka pohjalla on banaaninlehti, ja peitän pallonpään huolellisesti pimeässä paikassa huoneenlämmössä. Riisiviinin käyminen kestää 3–4 päivää.


Vietnamissa tähän jälkiruokaan lisätään siirappivesi yleensä noin 7–8 tuntia ennen syömistä. Siirappivesi vähentää riisiviinin kitkerää makua ja parantaa sen makeutta.

Mielestäni paras tapa nauttia siitä on käyttää alkuperäistä riisiviiniä ilman mitään lisättyjä ainesosia ja säilyttää sitä jääkaapissa kaksi tuntia ennen tarjoilua.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vietnamilainen "Com ruou" jälkiruoka _ kulti jälkiruoka puolivälin vuotta festivaalilla

  ”Com ruou” (c ơ m r ượ u) on makea ja miedosti alkoholipitoinen herkku, joka on valmistettu fermentoidusta tahmeasta riisistä. Sitä kutsut...

Sousiollinen Posti