Senturianmunaa

 

*  Century eggs on kiinalainen munapohjainen kulinaarinen ruokalaji, joka valmistetaan säilömällä ankan, kanan tai viiriäisen munia saven, tuhkan, suolan, poltetun limen ja riisinkuorten seoksessa useista viikoista useisiin kuukausiin käsittelytavasta riippuen. Prosessin aikana keltuaisesta tulee tumman vihertävän harmaata, koostumukseltaan kermaista ja voimakasta makua läsnä olevan rikkivedyn ja ammoniakin ansiosta, kun taas valkuaisesta tulee tummanruskea, läpikuultava hyytelömäinen ulkonäkö, hyytelömäinen rakenne sekä suolainen ja umami-maku. Vuosisadan kananmunan muunnosaine on alkalinen suola, joka nostaa munan pH:n vähitellen noin 9-12:een kovettumisen aikana. Tämä kemiallinen prosessi hajottaa joitain monimutkaisia, mauttomia proteiineja ja rasvoja, mikä tuottaa erilaisia ​​pienempiä, makuisia yhdisteitä. Joissakin munissa on munanvalkuaisen pinnan lähellä kuvioita, joita verrataan männyn oksiin. Näiden kuvioitujen munien katsotaan olevan laadukkaampia kuin tavalliset vuosisadan munat, ja niitä kutsutaan Songhua-muniksi, toisinaan käännettynä männyn kukkamuniksi tai mäntykuvioiduiksi muniksi.  

*      Perinteisen kiinalaisen lääketieteen harjoittaja Sam selitti, miksi vuosisadan muna on todella hyvä meille. Sillä on kehosi yin-energiaa ravitseva vaikutus. Se tarkoittaa, että se täydentää kehon nestettä keuhkoissasi, munuaisissasi ja se rauhoittaa myös kurkkua. Joten jos tunnet olosi kuivaksi ja kuumaksi tai sinulla on kuumetta, vuosisadan munat voivat parantaa kurkkusi oloa. Voidaan sanoa, että vuosisadan kananmunien viilentävä vaikutus on hyvä myös muihin "lämpö"-oireisiin. Jos sinulla on jokin oireista, kuten huono uni, runsaasti silmävuotoa, pahanhajuinen hengitys, tummankeltainen virtsa, kutiseva ja tulehtunut iho, älä unohda vuosisadan munia. Luultavasti tästä syystä vuosisadan munat ovat pysyneet osana kiinalaista ruokavaliota satoja vuosia.


 *      Vuosisadan munalla on tuotantonsa takana vähintään neljän vuosisadan historia. Sen löydön, vaikkakaan ei todennettavissa, sanottiin tapahtuneen noin 600 vuotta sitten Hunanissa Ming-dynastian aikana, kun asunnonomistaja löysi ankanmunia matalasta sammutetusta kalkkialtaan, jota käytettiin laastina hänen kotinsa rakentamisen aikana kaksi kuukautta aiemmin. Maistaessaan munia hän päätti tuottaa lisää – tällä kertaa lisäämällä suolaa parantaakseen niiden makua – ja tuloksena oli nykyinen vuosisadan munan resepti. Vaihtoehtoisessa tarinassa nuori ankankasvattaja nimeltä Shuige, joka on myös kotoisin Hunanista, jättää ankanmunat Songmei-nimisen naisen puutarhaan kohtelueleenä. Munat löydettiin vasta puoli kuukautta myöhemmin, kun nainen siivosi tuhkakuopan, jossa ne olivat muuttuneet vuosisadan muniksi. Hänen kunniakseen maanviljelijä nimesi muunnetuille munille niiden pintojen herkät kiteiset kuviot "mäntykuvioiduiksi muniksi". Säilöttyjä munia kutsuttiin Ming-dynastian aikana "Chaosziksi". 1600-luvulla eläneen kirjailijan Fang Yizhin teoksessa "Vähän tietoa fysiikasta" sanotaan: "Chishoussa tuotetut munat suolataan viidellä puutuhkalla. Tattarijyvän tuhkaa sekoitetaan keltaiseksi ja valkoiseksi, ja puuhiilikalkkia lisätään vihreäksi ja sitkeäksi".



Kommentit

Suositut tekstit