Perunan historia syntyperää.


Mikä on peruna? ____ Peruna on tärkkelyspitoinen mukulavihannes, jota syödään peruselintarvikkeena monissa osissa maailmaa. Perunat ovat Solanum tuberosum -kasvin maanalaisia ​​mukuloita. Solanaceae-heimoon kuuluva monivuotinen kasvi. Näin perunaa jalostettiin, kun se ensimmäisen kerran ilmestyi Eurooppaan. Eurooppalaiset tiesivät, että koiso on myrkyllinen. Perunan kukat ja versot sisältävät myrkyllistä kemiallista yhdistettä, solaniinia. Toinen ongelma oli Venäjän ortodoksisen kirkon käyttämä peruna-paholaisenomena, joka tehtiin luudalla, jonka päällä lensivät noidat.

*      Perunan historian alkuperä juontaa juurensa hyvin kauas Andien vuoristoon, jossa lajia oli yli 150. Peruna viljeltiin ensimmäisen kerran Etelä-Perussa ja Luoteis-Boliviassa esikolumbiaanisten maanviljelijöiden toimesta Titicaca-järven ympäristössä. Perunat viljeltiin siellä noin 7 000–10 000 vuotta sitten S. brevicaule -kompleksin lajista. Se tarkoittaisi, että peruna olisi jalostettu suunnilleen samaan aikaan kuin viikunat ja vehnä maapallon toisella puolella; ensimmäiset viljellyt kasvit ihmiskunnan historiassa. Andien asukkaat eivät vain jalostaneet perunoita suuremmiksi tai paremman makuisiksi, vaan he keksivät jo kauan sitten, miten niistä tehdään turvallisia syödä. Tämä on varhaisen perunanviljelyn uskomattomin osa villissä ympäristössä, mutta valikoivan jalostuksen avulla perunoiden solaniinipitoisuutta vähennettiin 95 prosentilla. Eikä siinä kaikki. Ehkäpä paikallista luontoa tarkkailemalla Andien asukkaat keksivät tekniikan, jossa perunoita sekoitetaan saveen ennen syömistä. Tällöin saven mineraalit sitoutuvat alkaloideihin, mikä tekee jopa kasvin villistä versiosta turvallisen syödä. Syrjäisissä Andien kylissä sitä kulutetaan edelleen tällä tavalla, jota kutsutaan Chuñoksi.


Katso Chuñon ohjetta


Matkaa jatkaa kahdessa osassa!

 


Kommentit

Sousiollinen Posti