torstai 4. tammikuuta 2018

Lihapallokeitto

Lihapallokeitto kahdelle

  • 150g naudan jauhelihaa
  • oliiviöljyä
  • 0.5l tummaa lihaliemtä
  • 1 porkkana
  • 2 pientä perunaa
  • puolikas punasipuli
  • 2 pientä tomaattia
  • 1 soijakastiketta
  • puolikas punaisesta chilistä
  • muutamaan viipaleet leipää
  • vettä
  • suolaa ja pippuria
  • fetajuustoja
  • persiljaa ja timjamia
Leikkasin sipulin suikaleiksi ja kuorin porkkanan ja perunan. Viipaloin porkkanan ja perunan kuutioksi. Silputan chilin ja tomaatin silpuksi. Kiehutin kattilassa lihaliemipalikan ja lisäsin vettä sen verran, että kattila oli puolillaan. Hetken päästä lisäsin perunat, porkkanat, sipulit kattilassa ja odotaan sen kiehumisaika. Kaadoin seoksen sekoitukseen, että ne tasaiseksi seos.

Laitoin jauhelihan levyssä ja suolalla, pippurilla kanssa. Lusikkaan lihan sekoituksi ja sivupalloksi käseinillä. Kuumensin öljyn pannulla ja pallolihat noin 10 minuuttia kunnes niitä kokonaan kevyesti ruskeksina. Laitoin pallolihan yhdessä sekoituksen kanssa suuriin kattilaan. Annoin keiton kiehua noin 5 minuuttia ja kaadoin keiton kaksi levyissä ja lisäsin persiljan, timjamin ja fetajuustoja päälle.

Syömme sen yhdessä viipalen leipää kanssa.


tiistai 2. tammikuuta 2018

Vietnamilainen nuudeli

Materiaali kolmelle:

Kastike:


  • 4 rkl sokeria
  • 2 suuria sitruunaa ( juurin sitruunamehua)
  • 4 rkl kalakastiketta
  • 2 chiliä
  • 2 rkl lämmintä vettä
  • 2 valkosippulikynttä

Salaatti:


  • 700 g riisinuudeleita 
  • 150 g paistettu tofua
  • 2 rkl kalakastiketta
  • 0.5 rkl sokeria
  • 3 valkosippulikynttä
  • 3 rkl kevätsipulia
  • 1 pieni kurkku
  •  muutama minttulehdet
  •  muutama tuore basilika
  •  muutama veripeippi  
  •  50 g pavunituja

Kastike valmistus:



  1. Laita hienosti silputtu chili ja valkosipulikynsi suureen kulhoon.

  2. Lis
    ää vesi, sokeri, sitruunamehu joukkoon chili-valkosipuli.

  3. Sekoita niitä tasaiseksi hyvin.

  4. Anna siitä odottamaan. 

Nuudeli valmistus:


  1. Paista tofu aurinkoöljyllä pannuun kunnes tofu on kypsyä tai vaaleanruskea.

  2. Laita nuudeli kulhoon ja lisää sitten koko kasvis päälle.

  3. Tarjoa heti kastikkeen kanssa.






sunnuntai 31. joulukuuta 2017

Panettone leipä

Ainekset:

  • 2.25dl vehnäjauhoja
  • 4rkl lämpöisetta vetta (noin 80-90 asteeseen F)
  • 2 suuria kananmunaa
  • 4rkl nokare voita
  • 1tl vaniljaa
  • 2.25dl taikinaa
  • 1tl suolaa
  • 1tl sokeria

Lisäkkeet:

  • 0.5dl kultainen rusinaa
  • 0.5dl kuivattu aprikoosia
  • 0.5dl kuivattu karpaloja
  • 0.5dl kuivattu ananaa
  • 2tl raastettu oranssia kuoria
Sekoitin jauhon, hapataikinan, lämmöisen veden ( tai lämmin veden) suuriin kulhoon niin siitä tulee tasaiseksi seoksen sekoituksessa. Otin talouspyyhe katoksellisen taikinan ja levätä sen muutamaan tuntiin. Sekoitin kulhossa taikinan ja kaksi kananmunaa ja voita sitten lisäsin kokonaan kuivattuna aprikoosiin, karpaloin, ananoin, raastettuna oranssiin kuoriin ja rusinat. Muokkaan taikinan palloon ja laitaan sen panussa ja jättää noin tuntin. Kuumensin uunin 400 asteeseen F jatkaa paistetaan leipää uunissa juuri 35 minuuttia kunnes ruskeeseen leipää päällaan. Otin leipän uunista ja annoin sen jäähtyä huoneenlämpöön. Söimme siitä ja kahvia aamussa 

   

lauantai 30. joulukuuta 2017

Juustofondue

Juustofondue kahdelle

  • 250g juustoja
  • 150g emmentaijuustoja
  • 2dl kirschwasserviiniä
  • 0.5rkl maissitärkkelysjauhoja
  • 1/2rkl sitruunanmehua
  • ripaus mustapippuria
  • 1 valkosipulinkynsi
  • leipä (leikkaan leivän palaseiksi)
  • 150g campasimpukkaa (keihautin)
  • 100g parsakaalia (leikkatin parsakkalin palaseiksi)
  • 1 porkkanaa (leikkasin porkkanan siivuiksi)
Lämmitin valkosipulin,viinin, jauhoin ja sitruunamehun kattilaan muutamaan minuutin. Kaadoin kaksin juustolaisen viiniseoksiin ja kiehautin sen kunnes tasaiseksi seokseen. Laitoin mustapippurin sekoitukseen. Laitoin siivuporkkanan, palaparsakkaalin, palaleivän ja campasimpukkaan suuriin kulhoon. Tämä on ruokaa perheelle viimipäivään vuoden ja alkana uusivuoden.

Hyvää uutta vuotta!





                                   


Kylmäsavulohipasta carbonaran tapaan

Savulohelle tarvidelle

  • 500g lohifileetä
  • 1tl suolaa
  • 0.5tl pippuria
  • 1tl sokeria
  • talouspaperiä 
Laitoin lohifilen talouspaperilla ja lisään suolat, pippurit ja sokerit päällilla lohifilen. Lohen lepääjään jääkaapissa muutamaan tuntin ehkä enemmän neljään tunttia kuin.

Otin filen ulos jääkaapista ja laitoin sen savustuspöntössä ja savustettua tulimalla (en ollut todella tiedän) noi 30 minuuttia.


Kylmälle pastalle

  • 300g leveää tuorepastanauha
  • 2dl vettä
  • 1dl voita
  • suolaa
  • 2dl kermamaitoja
  • 2dl juustoraastetta
  • muukataa oliivia
  • pippuria
  • tilliä
  • 2 pienia perunaa
  • 1 porkkana
Leikkasin perunan ja porkkan pieneksi ja kietin perunan ja porkkanan suolassa vedessa seoksessa jalkeen noin 10 minuuttia, kaadaan niitä suuriin kulhoon. Tein kastiken carbonaran maitoilla, juustolla, pippurilla ja tillillä kuumalla tasaiseksi seoksetta lusikkamalla. Teimalla käteni pieneksia lohta sitten kaadoin kastikeseos. Samaan aikaan keitin pastalla suolalla vedessä neljä minuuttia. Sekoitin kokonaisen asian suuriin kattilaan ja tehdään hienosti sekoituksetta. Kaadoin pastan suuriin kulhoon ja lisää tilliä, juustoraastetta päällilla.



torstai 28. joulukuuta 2017

Kermainen lohikeittoa

Lohikeitto neljälle

  • 300g lohifileetä
  • 4dl kalaliemia
  • 4dl vettä
  • 2dl kuohukermaa
  • 1rkl voita
  • 2rkl purjosipulia
  • 4 perunaa
  • 2 porkkanaa
  • suolaa
  • maustepippuria
  • 2 laakerinlehtettä
  • 3rkl tuoretta tilliä
Leikkasin kuution perunat, viipaloi porkkanat, hienonnan purjosipulit ja tillit.

Kuumensin pannulla voilla ja purjosipulit muutamaan minuutin, sitten paistoin kuution perunat ja siivun porkkanat noin 10 minuuttia. Lisään veden, kalaliemen ja kietä noin 10 minuuttia.

Leikkaan lohen samaan kuutioiksi jälkeen poistettua nahkakin. Kaadaan kermaa, kalaa sopan pannussa ja kietään pienellä lämmöllä. 

Syömmekin kun niitä lämpöisen!. tänään olen ollut käveleminen metsässä.



keskiviikko 27. joulukuuta 2017

Graavilohi jouluupöytään



  • 250g hyvää, tuoretta lohta
  • 2tl hienoa merisuolaa
  • 1tl fenkolinsiemeniä
  • 1tl aniksensiemeniä
  • tilliä
  • 1tl sokeria
  • oliiviöljyä
  • 1tl mustapippuria
  • puolisitruunamehua
  • 1dl majoneesia
  • 1rkl sinappia
  • tillisilppua
Pesen kalat vedessä ja laitan sen talouspaperia kuivalle. Sekoitin merisuolat, fenkolisiemenit, aniksensiemenit, mustapippurit ja sokerit sekoituksemalla.

Kaatamaan suolaseos päälliseen kalaa vierellä oliiviöljyä ja puolisitruunamehua. Lopultakin lisäsin tillit kalaan. laitamaan kalan jääkaapissa kaksi päivää.

Leikkasin kalan siivuiksi terävällä veitsellä ja asetin sen levyyn myös tilliä päälläkin.

Tein majoneesiseos majoneesilta, sinapilta ja tillilta. Laitan ne kulhoon.

Parastaikaan aikaan syömme!


Minun ruoan tulee kuvauksesta

 Sill ä elokuuna on satokausia. Monet ihmiset eivät tiedä Monet ihmiset eiv ät tied ä, miten t ärkeää on, että he ovat olemassa. Monet ihmis...