Graavilohi jouluupöytään



  • 250g hyvää, tuoretta lohta
  • 2tl hienoa merisuolaa
  • 1tl fenkolinsiemeniä
  • 1tl aniksensiemeniä
  • tilliä
  • 1tl sokeria
  • oliiviöljyä
  • 1tl mustapippuria
  • puolisitruunamehua
  • 1dl majoneesia
  • 1rkl sinappia
  • tillisilppua
Pesen kalat vedessä ja laitan sen talouspaperia kuivalle. Sekoitin merisuolat, fenkolisiemenit, aniksensiemenit, mustapippurit ja sokerit sekoituksemalla.

Kaatamaan suolaseos päälliseen kalaa vierellä oliiviöljyä ja puolisitruunamehua. Lopultakin lisäsin tillit kalaan. laitamaan kalan jääkaapissa kaksi päivää.

Leikkasin kalan siivuiksi terävällä veitsellä ja asetin sen levyyn myös tilliä päälläkin.

Tein majoneesiseos majoneesilta, sinapilta ja tillilta. Laitan ne kulhoon.

Parastaikaan aikaan syömme!


Kukkaan lumen (Lohitortut)


  • 4 torttutaikinalevyä
  • 120g savustettua lohta 
  • 12 kirsikkatomaattia
  • 2 kananmunaa
  • 1,5dl kermaa
  • pippuria
  • tillinoksia
  • juustoraastetta
Sekoitin kerman, munat, juustoraasteen, pippurin ja tillin tasaiseksi massaksi. Sulatin taikinalevyt uuniin 200 asteeseen samaan aikaan. Kaulitsin jokaisen levyn pitemmäksi ja ohuemmaksin, niin että kolme osan samaakin. Teen taas kolme kuhunkin levyä. Nyt saadaan 12 pientä levyä ja asetin ne kuhunkin muffinivuoan 12 kolosta. Savustetun lohen leikkasin pieniksi palaan ja tomaatit puolikkaksi. Laitan tomaatin ja pienin lohen sekoituksella, joka taikinakoloihin lusikoimakin. Paistoin muffinia uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Syömme kun ne lämpöisen! (muffinssi maistuu hyvältä!)

Lohipiiras

Yhteen pohjaan menee ja koristellaan elämään:

  • 250g vehnäjauhoja
  • 125g voita
  • 1 kananmuna
  • 1tl sokeria
  • 0.5tl suolaa
  • 40ml vettä
Hankkimani leivonnaisen taikinaa, jonka sekoituksiin jauhoja, voita ja suolaa kulhossa sekoittamalla kunnes sekoitin muistutaan karkeaksi. sitten lisään jään veden sekoitukseen. Tein sekoitetaan tasaiseksi haarukilla. Kaadan se pöydällä heittämällä jauhoja. Jaan taikinan kahdessa osaan käärittymään paksuukseksi ja asetaan jääkaapissa ainakin puolisen tuntia.

Paikkaan tulee:

  • 3dl kermaa
  • 3 kananmunaa
  • 150g lohifileetä
  • kourallisen kevätsipulia
  • pippuria ja suolaa (pieniä)
  • 2dl vahvaa juustoraastetta
  • 2dl kirsikkatomaatteja
Hankkimani sekoitin kermasta ja munasta tasaiseksi. Kuumenna pannulla vedella juuri kiehumisesta sitten lisää lohit. Tein kalaan pieniksiin käsilläni. Paistamaan pannulla voilla vierella kalaseoja kutakuinkin minuutin. Sitten lisään kevätsipulit jälkeen leikkaan tomaatit ja kevätsipulit. Kaadetaan kala-sipuliseos,tomaatit ja juustoraastetta esipaistetulle pohjalle ja lisään kerma-munaseos päälliseksi.

Muuta taikinaa otin päällisen kakun. Leikkasin parin viivat horisontaalisemalla ja vertikaalisemalla

Kuumensin sitä uunissa 190 asteessa noin 35-40 minuuttia kunnes täyte on hyytynyt.

Teinkö sairaudessa jotain terveellistä


Terveempää tarvidelle

  • 1dl kylmää espressoja
  • 2 jäädytettyä kypsää banaania
  • 0.5dl jogurttia
  • 2rkl pellavaa siemetta
  • 1rkl vaahterasiirappia
Otin banaanit jääkääpista ja leikkasin ne viipaleiksi. Sekoitus espressot, viipaleet banaanin, jogurtit, siemet ja siirapit sekoitissa. 

Sekoituksen muutaman minuutin kunnes smoothieksi. Kaadoin vielä laseihin.

Nyt on tällä keksetalvella, ihmiset olevat helpompiin sairauksiin kuin, kun ne menevat toimistoon. Niin ajattelleen tarvitsemme lisää proteiinia. Antaa juodaan jos voisit teit sitä.

Kanansiivet omenan ja patee broilerinkastikesta kanssa


Kanansiivetta kahdelle

  • 7 palaa kanansiivetta
  • 200g vettä kiehumiseen
  • oliiviöljyä ja voita paistamiseen
  • 2 omenaa
  • 2 salottisipulia
  • 2rkl sherryä
  • 1 purkkia patee
  • ripaus maissitärkketyksettä
Aseta kanansiivet painekattilassa ja kuumenna painekattila ylin lämmetessä noin 15 minuuttia.

Levitä siivet ulos kylmälle leivinpellille levylle. Laitan ne jääkaapukissa parimaan tuntia.

kuori omenat ja salottisipulit sitten leikkaa ne viipaleiksi samaan aikaan (en voi tehdään erilaisuuksen). kun odotan nestettä tyhjennetään siiviltä.

Kuivaa maksaviipaleet ja pyörittele ne nehnäjauhoissa. Paistan ne voita kanssa juuri kevyesti harmaaksi kummalta puolelta pintaa. Laitan viipaleet levylle ja ripottele palojen päälle suolaa ja pippuria

Kuumenna toisen paistinpannu ja öljyä 200 asteeseen.

Heittämään siivet maissitärkkelyksessa päälle tasaisesti. Sitten laitan ne pannussa ja paista 2,5 minuuttia kummaltakin puolelta. Laitan kanat omenat salottisipulit levylle

Kaatamaan patee pannussa, teen se juoksuksi kiehumalla. Kaatan se palojen päälle kanansiivetta.


Rullaukset kanelin piparkakkua


Taikinalle

  • 1dl kokon maitoa
  • 1rkl suolaton voita
  • 1,5dl kokojyvävehnäjauhoja
  • 1/4dl vaalearusken sokeria
  • 1 kananmunaa
  • 1/3dl melassia
  • 2,5tl kuivahiivoja
  • 1tl vaniljauutetta
  • 1tl koshersuolaa
  • 1tl kanelijauhetta
  • 1tl inkiväärijauhetta
  • 1tl mausteneilikan jauhetta
  • 1/2tl muskottipähkinää
  • 3dl vehnäjauhoja

Täytemalille

  • 1/4dl rusken sokeria
  • 1/4dl sokeria
  • 1rkl kanelijauhetta
  • 1tl inkiväärijauhetta
  • 1/4tl mausteneilikan jauhetta
  • 3rkl suolaton voita

Kanelin kerman juuston kuorrutukseen

  • 1/4dl sokeria
  • 4rkl maitoa
  • 1/2tl vaniljauutetta
  • 1/8tl kanelijauhetta
  • 1/8tl mausteneilikan jauhetta
Valmistellaan taikinan:

Kaatamaan maitot mittakannuun. Lisäsin voita ja mikroaaltolla on korkeeseen asteeseen, kunnes seoksen lämmitetään 120-130 asteeseen F. Voita ei saattaa sulamaan kokonaan ja maiton tulee lämpiksin mutta ei kuumakin.

Aseta kokojyvävehnäjauhot, ruskesokerit, kananmunan, melasit, kanelit, inkiväärit, mausteneilikat, muskottipähkinät kulhossa sekoituksen. Kaatamaan se lämpöisen maitoa ja voita. Lyöin alhaisteilla nopeuksella 3 minuuttia. Lisäsin vehnäjauhot sekoitissa ja lyödään alhaisella nopeuksella juuri sekoitin tasaiseksi, alkaminen muodostatava pallon ja laitan kulhossa sitä.

Olen vaivannut käsipelillä. Kääntämään taikinan kulhosta ja työnaisen jauholla pintaa. Vaivattava juuri sileä ja elastisetta noin 8 minuuttia. Lisäsin pienimpään jauhon jos taikinan tahmaisenkin. Herkästi öljy suurihin selkiin kulhoon ruokaöljylla. Aseta pallonjauho kulhossa. Piilottaja kulhon selkeilla keittiöpyyhella (Koska Lokakuu ei pidä enempaan muovia keittiöön). Laitoin sitä lämpöisen paikassa pari tuntia juuri kaksoiskoko.

Samaan aikaan, tein täytemalin. Sekoitin ruskesokerit, sokerit, kanelit, inkiväärit ja mausteneilikat. Otin ulos pallon jauhon ja tulee paksuuksen nuppineulalla. Sirotellaan tarpeeksi sekoittaja naaman taikinaan. Rullasin sitä ja leikkasin sama neljä osaa. Laitoin se jääkaapissa kokollisen yötässä.

Kuumensin uunin 350 asteeseen. Uunin lämmetessä keittelin kasaan rullaukseen. Sekoittelin kermaan juustoa ja sokeria juuri sileä. Lisäsin maitoa, vanilja, kanelia ja mausteneilikaa. Koristelin rullaukset kuorrutuksimallaan.



Sveitsiläinen Lehtijuurikas Salaatti

Sain painavaan työssä toimistossa niin tulen talolle myöhäiselle. Nyt Minä niin paljon nälkäisen, haluan syön välittömästi ja vain salaattikin.

Lehtijuurikalle Salaatille

  • lehtijuurikat
  • lehtisalaattia
  • pekaanipähkinät
  • omenaviipaleet
  • kuivahedelmät
  • 1tl dijon-sinappia
  • 2tl sekoituksen omenaviinia
  • 1 suurin sitruunamehua
  • 1/4dl oliiviöljyä
  • 1/4dl rypsiöljyä
  • merisuolaa & pippuria
Huuhdellaan lehtijuurikat ja trimmalaan sukujuuret kuivattaa lehtia ja saadaan salaattiin kulhoon. Sekoita kulhossa kuivahedelmät ja pekaanipähkinät. Maustaan suoleilla ja pippureilla.

Sekoita viinin sinappiin. Lisäsin sitruunamehun.

Lisään sekässä öljyissä hitaasti. Laittamaan ne isoon kulhoon ja nauttiakin.



Aasialaisen hunajan valkosipulin kanan

ainekset

  • 4 reisikanoja
  • 1/4dl soijakastiketta
  • 1tl suolavalkosipulia
  • 2tb hunajaa
  • 1tl valkosipulia hienonettua
  • viheria sipulit
Lisätään soijaan, suolavalkosipuliin, hunajoin ja hienonttu valkosipulia suuriin kulhoon. Keitoitin hyvin ja lisään palaset kanan. Poistumaan se vähäisin muutaman tuntia.

Kuumesin uunin 425 asteeseen. Laittamaan kanoja ketoitukseen voitelurasvihin leivinpelliin. Leipoa noin 30 minuutille. Palasiin kanan ja taas kuumenna noin 10-15 minuuttia.

Syömme kanan vegaanisalaatin kanssa 

(Tänään olen lukenut keittokirjan (ehkä vuoden 2011). Tunnelmaan niin surullinen)

  

Kurpitsa, Lehtimangoldi ja Sieni Salaatti


  • 800g kurpitsaa ( hienoksi Hokkaidon kurpitsan)
  • 3 kevät timjamia
  • 1 punasipulia
  • 2 valkosipulinkynnetta
  • kimpun lehtimangoldia
  • 40g kurpitsan siemetta
  • 50g isokarpaloja
  • suolaa ja pippuria
  • kimpun tuoretta persiljaa
  • oliiviöljyä
Kuumesin uunin 200 asteeseen.

Kuorimaan kurpitsan, poistamaan siemenet ja leikkaan vaajihin. Laittaa ne uunipellillä, heittää timjamilla, merisuolalla ja oliiviöljyllä ja paistaan noin 30 minuuttia kunnes pehmeksi, hiemankin harmaassa reunoissa.

Kuumensin pannua oliiviöljyllä ja sipulilla 5 minuuttia, lisään valkosipulin ja sienin muutaman minuutin pannussa. Loppunkin lisämään mutaman minuutin lehtimangoldia.

Suuriin kulhoon heittäjään kokoon ainekset, vuodenaika merisuolalla, pippurilla myö oliiviöljyä.

Koristellaan paljon tuoriin persiljihin kanssa.



Piparkakku-ukkoja

Piparkakulle tarvidelle

  • 3dl vehnäjauhoja
  • 1,5rkl leivinjauhetta
  • 3/4rkl ruokasoodaa
  • 1/4rkl suolaa
  • 1rkl inkivääriä
  • 1 3/4rkl kanelia
  • 1/4rkl maapähkinää
  • 6rkl suolaton voita
  • 3/4rkl ruskeasokeria
  • 1 kananmunaa
  • 1/2dl melassia
  • 2rkl vaniljaa
  • 1rkl hienoksi raastettua limetta kuortaa
Pyykäistään yhdessä jauhot, leivinjauheet, ruokasoodaan, suolaan, inkiväärit, kanelit ja maapähkinät isoon kulhoon kunnes hyvin sekoitin.

Lyödään voita, ruskeasokeria ja kananmunaa toiseen suuriin kulhoon kunnes hyvin sekoitin.

Lisään melassit, vaniljat ja limen kuortaa ja sekoitetaan taas kunnes sekoittajan sileiski. Sitten kaataa sen kuivaan sekoittajaan ja tee sileiksikin.

Jakamalla taikinan puolissaksi ja kietaistamalla kukin puolin muoviin ja pitään sitä huoneenlämmössä kaksista kahdeksaan tunttia.

Kuumensin uunin 375 asteeseen. Valmistaan leivinpellin vuorauksemalla leivinpaperilla.

Taikina voi varastoidaan jääkaapissa neljälle päivälle, mutta jos laittamaan se jääkaapissa. Viedään ulos huoneenlämmöön ennen käyttävä.

Sirotella jauhot ympäri taikinalla ja kaulin. Kierittäjä taikinan skannataan 6 millimetria paksua. Lisään jauhot kepissa ja leikkasin ulos kakun toivotulla leikkaajalla

Kuumenna leivinpellin noin 7-10 minuutissa. Ottamaan leivinpellin uunista naulakkoon. Jälkeen kakkua kylmää, minä voi kunniamerkin ihan samaan että haluan.

  

VADELMAT RUUSUT GINILLA & TONIC_VESILLA



  • 2/3dl vadelmaa
  • 4cl giniä (meillä Bombay Sapphirea)
  • 3rkl hienosokeria
  • 3rkl sitruunamehua
  • 1/4tl ruusuvettä
  • paljon jäitä
  • tonic-vettä
  • 1/2 limelle kunniamerkkia
  • 1tl kuivatun ruusunlehdetta
Laitaan viisi ainekset kannukseen ja sotlkuun vadelmat lopulla puulusikalla.

Lisään paljon jäitä ja kaatamalla vadelman sekoitus. 

Sekoita ja kaada päälle tonicia lasin täydeltä. Koristellaan viipaletta limen kuorta ja sirotellaan kuivan ruusulehdetta.


Kasvidashi eli Shojin Dashi

  ·        Vaikka japanilainen keittiö on monimuotoinen ja visuaalisesti houkutteleva, sen viehätyksen taustalla on yksi elementti, joka ei ...

Sousiollinen Posti