Perunan historia syntyperää.


Mikä on peruna? ____ Peruna on tärkkelyspitoinen mukulavihannes, jota syödään peruselintarvikkeena monissa osissa maailmaa. Perunat ovat Solanum tuberosum -kasvin maanalaisia ​​mukuloita. Solanaceae-heimoon kuuluva monivuotinen kasvi. Näin perunaa jalostettiin, kun se ensimmäisen kerran ilmestyi Eurooppaan. Eurooppalaiset tiesivät, että koiso on myrkyllinen. Perunan kukat ja versot sisältävät myrkyllistä kemiallista yhdistettä, solaniinia. Toinen ongelma oli Venäjän ortodoksisen kirkon käyttämä peruna-paholaisenomena, joka tehtiin luudalla, jonka päällä lensivät noidat.

*      Perunan historian alkuperä juontaa juurensa hyvin kauas Andien vuoristoon, jossa lajia oli yli 150. Peruna viljeltiin ensimmäisen kerran Etelä-Perussa ja Luoteis-Boliviassa esikolumbiaanisten maanviljelijöiden toimesta Titicaca-järven ympäristössä. Perunat viljeltiin siellä noin 7 000–10 000 vuotta sitten S. brevicaule -kompleksin lajista. Se tarkoittaisi, että peruna olisi jalostettu suunnilleen samaan aikaan kuin viikunat ja vehnä maapallon toisella puolella; ensimmäiset viljellyt kasvit ihmiskunnan historiassa. Andien asukkaat eivät vain jalostaneet perunoita suuremmiksi tai paremman makuisiksi, vaan he keksivät jo kauan sitten, miten niistä tehdään turvallisia syödä. Tämä on varhaisen perunanviljelyn uskomattomin osa villissä ympäristössä, mutta valikoivan jalostuksen avulla perunoiden solaniinipitoisuutta vähennettiin 95 prosentilla. Eikä siinä kaikki. Ehkäpä paikallista luontoa tarkkailemalla Andien asukkaat keksivät tekniikan, jossa perunoita sekoitetaan saveen ennen syömistä. Tällöin saven mineraalit sitoutuvat alkaloideihin, mikä tekee jopa kasvin villistä versiosta turvallisen syödä. Syrjäisissä Andien kylissä sitä kulutetaan edelleen tällä tavalla, jota kutsutaan Chuñoksi.


Katso Chuñon ohjetta


Matkaa jatkaa kahdessa osassa!

 


Omeletti pikanuudeli -- Korealainen katuruoka

 
*      Pikanuudelit eli instant ramen ovat nuudelityyppi, jota myydään esikypsennettyinä ja kuivattuina paloina, joissa on maustejauhetta ja/tai mausteöljyä. Kuivatut nuudelit valmistettiin paistamalla kypsennettyjä nuudeleita nopeasti, mikä on edelleen vallitseva menetelmä Aasian maissa, joissa on suuria tuotemerkkejä, kuten Nissin, SamYang, Indomie, Maruchan jne. Länsimaissa suositaan ilmakuivattuja nuudelipaloja, jotka on suunniteltu keitettäväksi tai liotettavaksi kiehuvassa vedessä ennen syömistä. Ramen on japanilainen muunnelma kiinalaisesta nuudelikeitosta. Palaamme siis vuosisatojen ajan Qing-dynastian aikaan, jolloin kokki laittoi jo kypsennetyt munanuudelit kiehumaan. Pelastaakseen ne hän kauhoi ne pois ja paistoi niitä kuumassa öljyssä tarjoillen niitä keittona, samalla tavalla kuin Yinoodle. Journal of Ethnic Foods -lehden mukaan varhaisissa pikanuudelipakkauksissa käytettiin merkintää "Yi-noodles". Tämä kuvaus viittasi joidenkin japanilaisten valmistajien pikanuudelien makuun, ja nykyään siitä on tullut synonyymi Yhdysvalloissa kaikille pikanuudelituotteille.
*      Pikaramen-nuudelien valmistus tarkoittaa nuudelien lisäämistä kattilaan maustettua kiehuvaa vettä. Nuudelit voidaan keittää myös mikroaaltouunissa, minkä vuoksi ne ovat usein perusruokaa asuntolassa asuville korkeakouluopiskelijoille. Pikaramen-nuudelit valmistetaan vehnäjauhoista, joita on täydennetty tiettyjen ravintoaineiden, kuten raudan ja B-vitamiinien, synteettisillä muodoilla, jotta nuudeleista tulisi ravitsevampia. Niistä puuttuu kuitenkin monia tärkeitä ravintoaineita, kuten proteiinia, kuitua, A-vitamiinia, C-vitamiinia, B12-vitamiinia, kalsiumia, magnesiumia ja kaliumia. Pikaramen-nuudelit sisältävät erittäin paljon natriumia, ja yksi pakkaus sisältää 1 760 mg natriumia eli 88 % WHO:n suosittelemasta 2 gramman suosituksesta. Vain yhden ramen-nuudelipakkauksen nauttiminen päivässä tekisi erittäin vaikeaksi pitää natriumin saanti lähellä nykyisiä ruokavaliosuosituksia. Mutta koska ramen-nuudelit ovat halpoja ja nopeita valmistaa, se on helppo ruoka-aine, johon voi luottaa kiireisille ihmisille. Monet ihmiset syövät ramenia useita kertoja päivässä, mikä voi johtaa valtavien natriummäärien nauttimiseen. Tämä voi vaikuttaa negatiivisesti terveyteen ja on yhdistetty lisääntyneeseen sydänsairauksien, mahasyövän ja aivohalvauksen riskiin, jos sitä nautitaan liikaa.
*  Vaikka pikanuudeleiden satunnainen syöminen ei vahingoita terveyttä, niiden säännöllinen kulutus on yhdistetty huonoon ruokavalion laatuun ja useisiin haitallisiin terveysvaikutuksiin. Se on kuitenkin tavoittaa maailman vahvalla voimalla, joka on täyttänyt talouden suuntaviivan aukot, kuten:

Ø    Kätevyys:

      - Helppo ja nopea valmistaa - lisää vain kuumaa vettä ja odota muutama minuutti.

      - Täydellinen kiireisille ihmisille, opiskelijoille tai kaikille, jotka tarvitsevat nopean aterian.

Ø     Kohtuuhintaisuus:

     - Erittäin halpa, joten ne ovat kaikkien tuloluokkien saatavilla.

Ø     Pitkä säilyvyysaika:

      - Ne voivat säilyä kuukausia tai jopa vuosia ilman jäähdytystä, mikä tekee niistä ihanteellisia varastointiin.

Ø     Runsaasti makuvaihtoehtoja

      - Runsaasti makuja kaikkialta maailmasta: mausteinen korealainen, kermainen japanilainen, intialainen curry, kana, naudanliha, merenelävät – mitä ikinä keksitkään.

      - Ihmiset rakastavat kokeilla erilaisia ​​makuja ja ruokalajeja.

Ø     Kulttuuriset suosiot ja ruokalajit

      - Joissakin maissa (kuten Etelä-Koreassa, Japanissa ja Indonesiassa) pikanuudelit ovat osa jokapäiväistä elämää. - Monilla ihmisillä on jonkinlainen nostalgia- tai lohturuoan tunne.

Ø     Markkinointi ja globaali ulottuvuus

      - Suuret tuotemerkit, kuten Nissin, SamYang, Indomie, Maruchan jne., ovat tehneet hienoa työtä tuotteidensa maailmanlaajuisessa markkinoinnissa.

Olen kuitenkin pikaramen-nuudelien suuri fani. Olen kokeillut useita tapoja tehdä tästä kätevästä ruoasta terveellisempää. Näitä ovat esimerkiksi lisäkasviksia, paljon proteiinia, vähäsuolaiset versiot ja maustepussien hylkääminen. Rullaava munakas pikaramen-nuudelien joukossa on korealaisen katuruoan ainesosa, jonka olen asettanut pöytääni illalliseksi tänään.

Raaka-ainnet kahdelle

Pikanuudelille

·       1-2 pakkausta

·       2-3 kananmunaa

·       vettä

   ·       2-3 pientä makkaraa 

·       100g  paprikaa

·       150g jimacaa

·       1 tl seesamiöljyä

·       ripaus pippuria

Gochujang kastikkeelle

·       1 rkl gochujangtahnaa

·       2 tl ruskeasokeria

·       2 rkl soijapapukastiketta

·       2 rkl omenaviinietikkaa

·       2 rkl vettä tai ruoanlaittoviiniä

Pukanuudelin ohjeet

1.       Leikkaa jimacat ja paprikat ohuiksi siivuiksi veitsellä tai silppurilla.

2.      Keitä vedet kattilaan ripauksen suolan kanssa kunnes kiehuvaksi.

3.      Kaada silputtu jimaca ja silputtu paprika kiehuvan ryhmään. Kiehu 3-4:ssa minuutissa, sitten poimi silputut vihannekset ulos vedestä. Jos haluat pitämään vihreävärin paprikan, anna laittaa silputtuia vihanneksia kylmään veteen.

4.     Lisää pikanuudeli kiehuvaan veteen. Keihu nuudeli kolmessa minuutissa.

    5.       Leikkaa Vietnamilaiset makkarat ohuiksi viipaleiksi. Paista ne matalalla lämpötilalla panuun.

6.      Sekoita koko gochujangkastikkeen annekset kulhoon. Sekoita hyvin.

7.      Laita pikanuudeli, silputut vihannakset, ja kastikkeet suuriin kulhoon. Sekoita kunnes tasaiseksi sekoitukseksi. 

Kananmunahiutaleelle

1.       Riko ja sekoita munat kulhoon. Sekoita muutamassa minuutissa. 

2.      Kuumenna pannu ja kasviöljy korkealle lämpötilalle.

3.      Kaada munaneste keitettyyn öljyyn. Paista noin 2 minuuttia, laita nuudelikasviksen seokset munan nestemäisellä keskellä, sitten rullaa muna ja nuudelikasvikset.

4.     Laita munahuitale lautaselta ja koristele kuivalla merilevillä päällä.

Oletetaan, että haluat ottaa tämän ruoan mukaan vappujuhliin. Muista säilyttää käärittyjä munanuudeleita lämpötilasäädellyssä pussissa. Tai pitkää lomamatkaa varten laita ne sillalle 2–3 päiväksi.

 

 


 




Bataatti – Yleinen Vietnamilainen ruoka

*     Bataatti on tärkkelyspitoinen, makeanmakuinen juurikasvi, joka on riisin ohella etelävietnamilaisen peruselintarvike vaikeasta menneisyydestä nykypäivään. Maailmanlaajuisilla markkinoilla bataattia on ollut saatavilla useissa eri väreissä, kuten valkoisena, punaisena, vaaleanpunaisena, violettina, keltaisena ja violettina, mutta oranssi on suosituin. Bataatit koostuvat pääasiassa hiilihydraateista. Suurin osa hiilihydraateista on peräisin tärkkelyksestä, jota seuraa kuitu. Tämä juureskasvi on myös suhteellisen vähäproteiininen, mutta silti tärkeä proteiininlähde monissa kehitysmaissa.

*      Bataatit ovat erinomainen beetakaroteenin, C-vitamiinin, B6-, B5- ja E-vitamiinien, kaliumin ja mangaanin lähde. Erityisesti A-provitamiinille, jonka kehosi voi muuntaa A-vitamiiniksi. Jo 100 grammaa tätä kasvista tarjoaa suositellun päivittäisen vitamiinimäärän.

*      Bataatteihin liittyy useita hyötyjä, mukaan lukien parantunut verensokerin säätely. Verensokeritasojen ja insuliinin erityksen epätasapaino on tyypin 2 diabeteksen pääasiallinen ominaisuus. Caiapo, eräänlainen bataatti, jolla on valkoinen kuori ja hedelmäliha, voi parantaa tyypin 2 diabeteksen oireita. Tämä bataatti voi paitsi alentaa paastoverensokeritasoja ja LDL (paha) kolesterolitasoja, myös lisätä insuliiniherkkyyttä. Nykyiset tiedot eivät kuitenkaan oikeuta bataattien käyttöä tyypin 2 diabeteksen hoidossa. Lisää ihmisillä tehtyjä tutkimuksia tarvitaan.

*      Solujen oksidatiiviset vauriot liittyvät usein lisääntyneeseen syöpäriskiin, jota tapahtuu, kun solut jakautuvat hallitsemattomasti. Antioksidantteja, kuten karotenoideja, sisältävä ruokavalio liittyy pienempään maha-, munuais- ja rintasyövän riskiin. Tutkimukset osoittavat, että bataattien tehokkaat antioksidantit voivat vähentää syöpäriskiä. Violeteilla perunoilla on korkein antioksidanttiaktiivisuus. Lisäksi bataatit ovat hyvä lähde silmien terveydelle, tukevat immuunijärjestelmän toimintaa, tukevat aivoja ja hermostoa, tukevat sydämen terveyttä ja voivat suojata maksaa. Ne ovat vähärasvaisia ​​ja ravintoarvoltaan hintansa arvoisia.

*      Vietnamissa jotkut suositut bataatit, kuten bataatti Hoang Long, ovat kotoisin Ninh Binhistä. Bataatti Le Can on suosittu Gia Lain maakunnassa. Myös japanilaiset bataatit, joita viljellään Binh Tanin maakunnassa, kasvavat.


Katso mitä tapahtuu, kun alat syödä joka päivä

Lähde: Healthline, BBC Good Food

Pikanuudelit - Menestyksen trendi Japanista

*      Pikanuudeleiden keksi Momofuku Ando Nissin Foodsista Japanissa. Ne lanseerattiin vuonna 1958 tuotenimellä Chikin Ramen. Vuonna 1971 Nissin esitteli Cup Noodles, ensimmäisen kupinnuudelituotteen. Pikanuudeleita markkinoidaan maailmanlaajuisesti monilla tuotenimillä. Tänä vuonna (2025) New York Times on maistanut 45 erilaista pikanuudeleita, ja he ovat löytäneet 18 suosikkia, joiden maut vaihtelevat kodikkaista ja lohdullisista räjähtävän mausteisiin.

*      Pikanuudeleiden pääainesosat ovat jauhot, tärkkelys, vesi, suola ja/tai kansui, emäksinen kivennäisvesi, joka sisältää natriumkarbonaattia ja yleensä kaliumkarbonaattia sekä joskus pienen määrän fosforihappoa.

*      Pikanuudeleiden lisääntynyt kulutus on yhdistetty liikalihavuuteen ja kardiometaboliseen oireyhtymään Etelä-Koreassa, jossa pikanuudeleita kulutetaan asukasta kohti eniten (74,1 annosta pikanuudeleita henkilöä kohden vuonna 2014) maailmanlaajuisesti. Tutkimuksessa oli mukana 3 397 terveystarkastukseen osallistunutta 18-29-vuotiasta korkeakouluopiskelijaa. Tilastollinen analyysi, jossa käytettiin yleistä lineaarista mallia, joka mukautettiin ikään, painoindeksiin, sukupuoleen, perheen tuloihin, terveyteen liittyvään käyttäytymiseen ja muihin kardiometabolisen riskin kannalta tärkeisiin ravitsemustekijöihin, osoitti positiivisen yhteyden pikanuudeleiden kulutuksen tiheyden ja plasman triglyseridipitoisuuden, diastolisen verenpaineen ja paastoveren glukoositasojen välillä kaikilla koehenkilöillä. Verrattuna alhaisimman saantitiheyden ryhmään (≤ 1 kuukausi), hypertriglyseridemian todennäköisyyssuhde ryhmässä, jonka saanti oli ≥ 3/viikko, oli 2,639 kaikilla koehenkilöillä, kun taas se oli 2,149 miehillä ja 5,992 naisopiskelijoilla. Lisäksi Harvardin yliopiston tutkijoiden tutkimuksessa, johon osallistui 10 711 aikuista (54,5 % naisia), 19–64-vuotiaita, raportoitiin 68 % suuremmasta metabolisen oireyhtymän riskistä naisilla, jotka nauttivat pikanuudeleita useammin kuin kahdesti viikossa, mutta ei miehillä. Pikanuudelit ovat siis roskaruokaa, jota kritisoidaan usein epäterveellisinä. Yksi annos pikanuudeleita sisältää runsaasti hiilihydraatteja, suolaa ja rasvaa, mutta vähän proteiinia, kuitua, vitamiineja ja välttämättömiä kivennäisaineita.

*      Suuri kysymys kuuluu: Mikä on syy pikanuudeleiden maailmanlaajuiseen suosioon? __ Tutkimme vastausta tähän kysymykseen toisessa osassa.

*      Tänään valmistin wok-tofu-sienen pikanuudeleilla tarjoiltuna korealaisen cole-slawn kanssa.

Raaka-ainnet kahdelle

Korealainen coleslaw

·       100g  punakaalia

·       ½ sipulia

·       1 tl seesamiöljyä

·       1 rkl gochujangtahnaa

·       2 tl ruskeasokeria

·       2 rkl soijapapukastiketta

·       2 rkl omenaviinietikkaa

·       2 rkl vettä tai ruoanlaittoviiniä

ripaus pippuria ja tuoretta korianteria

Wokki tofu-sieni

·       100 g kiinteätofua

·       50 g mereneläviä sieniä

·       2-3 rkl kasvisöljyä

·       1/2 rkl hienoksi pilkotuksi salottisipuli

·       1 tl sienijauhetta

·       1 tl teriyakikastiketta tai osterikastiketta

·       2-3 rkl soijapapukastiketta

  ·       3 rkl vettä 

Korealaisen coleslawn ohjeet

1.       Leikkaa punakaali ja sipuli ohuiksi siivuiksi veitsellä tai silppurilla ilman valkoista ydintä.

2.      Laita kaaliviipaleet ja sipuli siivilään ja pese siivut veden alla.

3.      Lusikoi gochujang ja lisää kaikki edellä ainesosissa kuvatut nesteet pieneen kulhoon. Sekoita tasaiseksi, hyvin kypsäksi.

4.     Lisää usein silputtu punakaali, silputtu sipuli, seesamiöljy ja gochujang-kastike isoon kulhoon. Sekoita ja anna levätä huoneenlämmössä muutaman minuutin ajan.

5.      Lisää hienonnettu tuore korianteri coleslawiin ennen tarjoilua.

Wok-tofu-sieni

1.       Leikkaa kiinteä tofu ohuiksi viipaleiksi.

2.      Kuumenna pannu ja kasviöljy korkealle lämpötilalle, kunnes öljy kiehuu.

3.      Lisää pienet tofuviipaleet keitettyyn öljyyn. Paista tofua, kunnes viipaleet saavat vaaleanruskean värin, valmiina molemmilta puolilta.

4.     Kaada lyhyiksi paloiksi leikatut sienet paistettujen tofuviipaleiden päälle. Mausta soijapapukastikkeella, fariinisokerilla, teriyaki-kastikkeella ja ripaus chilijauhetta. Sekoita hyvin.

5.      Laita pikanuudelit ja keitetty vesi kulhoon 5 minuutiksi. Valuta nuudelit ja laita ne kulhoon tai lautaselle. Odota palvelemista.

Pikanuudeleita sekoitettuna paistettuun tofu-sieneen ja coleslawiin on jo valmistettu ruokapöydälle illallista varten. Nautitaan niistä nyt.


Lähde: Wikissa ja The New York Times: ssa

 


 

Haudutettu salottisipuli ja sieni misokastikkeella

  Salottisipulin historia ·         Nimitys sipuli ja salottisipuli ovat peräisin muinaisranskan sanasta eschalotte sanan eschaloigne kaut...

Sousiollinen Posti