Wokkinuudeli kiertokasvin kera

*      Morning Glory -vihannekset, joita usein kutsutaan vesipinaatiksi, suokaaliksi tai vietnamiksi "rau muongiksi", ovat lehtivihanneksia, jotka ovat yleisiä trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla, erityisesti Kaakkois-Aasiassa. Morning Glory -vihannekset kasvavat vedessä tai kostealla maaperällä. Sen varret ovat 2-3 metriä pitkiä ja juurtuvat solmuihin. Ontot varret ja nuolen muotoiset lehdet ovat koostumukseltaan ja miedolta maultaan jonkin verran samanlaisia ​​kuin pinaatti. Kukat ovat trumpetin muotoisia ja yleensä valkoisia, ja niiden keskiosa on violetti. Ne näyttivät nimeltään, niiden kukat olivat juuri kukkineet aamulla.

*      Vihannes on yleinen ainesosa itä-, etelä- ja kaakkoisaasialaisissa ruoissa, kuten vesipinaatissa. Singaporessa, Indonesiassa ja Malesiassa pehmeät versot ja lehdet paistetaan yleensä chilipippurin, valkosipulin, inkiväärin, kuivatun katkaraputahnan ja muiden mausteiden kanssa. Penangissa ja Ipohissa se keitetään seepian ja makean ja mausteisen kastikkeen kanssa. Thaimaassa, jossa sitä kutsutaan Phak bungiksi, sitä syödään raakana, usein yhdessä vihreän papaijasalaatin tai Nam phrik -perunoiden ja curryjen, kuten Kaeng som, kanssa.

*      Vesipinaatti on vähäkalorinen, mutta täynnä A-, C- ja B-vitamiinikompleksia. Kivennäisaineiden lisäksi rauta, kalsium ja magnesium. Ne ovat myös hyvä kuidun ja antioksidanttien lähde.

*      Wok-nuudelit aamukirkon kasvisten kera on vietnamilainen ruoka, joka kypsennetään paikallisten ihmisten tai vietnamilaisen perheen ruokien mukaan päivittäin.



Raaka-ainnet kahdelle

·       150 g  nuudeleita

·       100 g kiertokasveja

·       20-25g kasvilihoja

·       puoli porkkana

·       1 rkl pilkotuksi purjosipuleita

·       ½ rkl pilkotuksi salottisipuleita ja valkosipuleita

·       ½ rkl sienijauhetta

·       tuori persilja ja ripaus pippuri

Gochujang kastikkeelle

·       ½ rkl gochujangtahnoja

·       ½ rkl soijapaputahnoja

·       3 rkl soijakastikkeita

·       1 ½ tl ruskeasokereita vai 2 tl siirappeja

·       ½ tl omenaetikoita

·       2 tl seesamiöljyä

·       2 rkl vettä

Katso vaiheittaiset ohjeet gochujang-kastikkeen käsittelyyn:

1.         Lusiköi soijapavun tahnaa ja gochujang:n tahnaa kulhoon. 

 2.         Lisää sokerit, soijapapukastikkeet, ja vedet kulhoon. Sekoita hyvin.

3.         Sitten kaada omenaetikat ja seesaminsiemenet. Sekoita kunnes hyvin tasaiseksi.

   1.       Liota kiertokasvit ja ripaukset suolat vedessä noin 15 minuuttia. Sitten pese selkeä vettä lävitse. Kuivata kiertokasvi siivilään.

2.      Leika kasvilihat pieniksi viipaleiksi. Mausta sienijauheella ja pidä rauhassa kulhossa.

3.      Viipaloi porkkana ohuiksi viipaleiksi. Laita levyihin ja odottamaan.

4.     Kiehuta vesi ja ripaus suola pannuun kunnes kiehuvaksi.

5.      Lisää nuudelit vedenkeihuvaan. Kokkaa 7 minuutissa keksilämpötilalla tai ennen kuin nuudeli on kypsiä. Anna odottaa kulhossa.

6.     Kuumenna pilkotut salotti-valkosipulit, pilkotut purjosipulit ja öljyt pannussa. Sekoita seosta 3-4 minuutissa korkealla lampötilallä ennen, kuin salottisipulit ovat vaalea ruskea.

7.      Kaada kasvilihat pilkoseokseen, sekoita viidessä minuutissa, sitten lisää ohuet silputut porkkanat kasvilihat ryhmään. Ja jatka sekoittaa 5 minuutissa.

8.      Lisää kiertokasvit porkkanaseokseen ja mauta gochujang kastikkeella. Just lusikoi yksi kolmesta osasta kastiketta. Sekoita 2-3 minuuttua.

9.     Viimeksi ainesta on nuudeli lisäksi. Kaada gochujang kastike nuudeleihin, mutta maista sitä ennen kuin lisää kaikki kastikkeet tähän. Sekoita kuin nuudeli ryhmä on tasaisuus.

10.  Laita kasvinuudeli lautaseen ja koristele pippurilla ja tuoripersiljalla päänä.

11.    Tarjoa wokkinuudeli heti!

 





Senturianmunaa

 

*  Century eggs on kiinalainen munapohjainen kulinaarinen ruokalaji, joka valmistetaan säilömällä ankan, kanan tai viiriäisen munia saven, tuhkan, suolan, poltetun limen ja riisinkuorten seoksessa useista viikoista useisiin kuukausiin käsittelytavasta riippuen. Prosessin aikana keltuaisesta tulee tumman vihertävän harmaata, koostumukseltaan kermaista ja voimakasta makua läsnä olevan rikkivedyn ja ammoniakin ansiosta, kun taas valkuaisesta tulee tummanruskea, läpikuultava hyytelömäinen ulkonäkö, hyytelömäinen rakenne sekä suolainen ja umami-maku. Vuosisadan kananmunan muunnosaine on alkalinen suola, joka nostaa munan pH:n vähitellen noin 9-12:een kovettumisen aikana. Tämä kemiallinen prosessi hajottaa joitain monimutkaisia, mauttomia proteiineja ja rasvoja, mikä tuottaa erilaisia ​​pienempiä, makuisia yhdisteitä. Joissakin munissa on munanvalkuaisen pinnan lähellä kuvioita, joita verrataan männyn oksiin. Näiden kuvioitujen munien katsotaan olevan laadukkaampia kuin tavalliset vuosisadan munat, ja niitä kutsutaan Songhua-muniksi, toisinaan käännettynä männyn kukkamuniksi tai mäntykuvioiduiksi muniksi.  

*      Perinteisen kiinalaisen lääketieteen harjoittaja Sam selitti, miksi vuosisadan muna on todella hyvä meille. Sillä on kehosi yin-energiaa ravitseva vaikutus. Se tarkoittaa, että se täydentää kehon nestettä keuhkoissasi, munuaisissasi ja se rauhoittaa myös kurkkua. Joten jos tunnet olosi kuivaksi ja kuumaksi tai sinulla on kuumetta, vuosisadan munat voivat parantaa kurkkusi oloa. Voidaan sanoa, että vuosisadan kananmunien viilentävä vaikutus on hyvä myös muihin "lämpö"-oireisiin. Jos sinulla on jokin oireista, kuten huono uni, runsaasti silmävuotoa, pahanhajuinen hengitys, tummankeltainen virtsa, kutiseva ja tulehtunut iho, älä unohda vuosisadan munia. Luultavasti tästä syystä vuosisadan munat ovat pysyneet osana kiinalaista ruokavaliota satoja vuosia.


 *      Vuosisadan munalla on tuotantonsa takana vähintään neljän vuosisadan historia. Sen löydön, vaikkakaan ei todennettavissa, sanottiin tapahtuneen noin 600 vuotta sitten Hunanissa Ming-dynastian aikana, kun asunnonomistaja löysi ankanmunia matalasta sammutetusta kalkkialtaan, jota käytettiin laastina hänen kotinsa rakentamisen aikana kaksi kuukautta aiemmin. Maistaessaan munia hän päätti tuottaa lisää – tällä kertaa lisäämällä suolaa parantaakseen niiden makua – ja tuloksena oli nykyinen vuosisadan munan resepti. Vaihtoehtoisessa tarinassa nuori ankankasvattaja nimeltä Shuige, joka on myös kotoisin Hunanista, jättää ankanmunat Songmei-nimisen naisen puutarhaan kohtelueleenä. Munat löydettiin vasta puoli kuukautta myöhemmin, kun nainen siivosi tuhkakuopan, jossa ne olivat muuttuneet vuosisadan muniksi. Hänen kunniakseen maanviljelijä nimesi muunnetuille munille niiden pintojen herkät kiteiset kuviot "mäntykuvioiduiksi muniksi". Säilöttyjä munia kutsuttiin Ming-dynastian aikana "Chaosziksi". 1600-luvulla eläneen kirjailijan Fang Yizhin teoksessa "Vähän tietoa fysiikasta" sanotaan: "Chishoussa tuotetut munat suolataan viidellä puutuhkalla. Tattarijyvän tuhkaa sekoitetaan keltaiseksi ja valkoiseksi, ja puuhiilikalkkia lisätään vihreäksi ja sitkeäksi".



Paistettua riisiä Senturiamunan kera

 

Raaka-ainnet yhdelle         

·       1 senturiamuna

·       1 kananmuna

·       1 – 1 ½ kuppi kiehuvaa riisiä

·       ½ kuppi kiehuvaa maissijyvää

·       3 valkosipulinkynttä

·       3 salottisipulia

·       soijapapukastike

   ·       1 rkl & 2 rkl kasvisöljyä 

·       ½ isoporkkana

·       20-25 g sieniä

·       20-25 cm purjosipulinpalaa

·       ½ tl sienijauhetta

·       tuori persilja ja ripaus pippuri

Ruoanlaitto

  1.       Pilko valkosipulin kynsi, purjosipuli, ja salottisipuli kunnes hienosti pilkotuiksi yriteiksi.

2.      Paloitele sienet pätkiksi paloiksi.

    3.       Leikkaa porkkana pieniksi kuutioiksi. 

4.      Riko ja vatkaa kananmuna kulhoon, sekoita ennen kuin hyvin tasaiseksi.

    5.     Senturiamunalle, muistutin samaassa lyhytelokuvassa.

6.       Kuumenna pannu ja kasvisöljy liedellä muutamassa minuutissa ennen, kuin öljy tulee kuumaa. 

     7.       Kaada munaneste panuun. Odota kunnes muna on tuleva puoli kypsyys, sitten sekoita paistettu muna pieniksi viipaleiksi kuten. Anna omeletti lyhyen aikaa rauhallista kulhossa.

8.       Lisää kasvisöljy pannussa taas, sitten kaada koko pilkotut yrtit pannuun. Sekoita muutama minuutti.

9.      Kaada porkkanakuutiot yrttiryhmään. Sekoita viidessä minuutissa.

10.       Lisää kiehuva riisi ja kerneli munan ryhmään. Sekoita viidessä minuutissa.

11.       Vieressä on omeletti ja tuhatmunasose riisin pannussa. Mausta sienijauheella. 

12.       Sitten lisää sienet ja purjosipulit paistettu riisin ryhmään. Mausta soijapapukastikeella.

   13.       Sekoita, kunnes paistettua riisiä saa hyvän tuoksun.

   14.      Lusikoi paistettu riisi lautaiseen, koristele tuori persilja ja ripaus pippuri päällä!


Nauti paistettu riisi heti!!!! 


Vietnamilainen pannukakku — herkkulainen katuruoka

Mitä on katuruoka?

Street Food eli vietnamilaisittain katuruoka on yleensä nopeasti valmista ja helposti herkuteltavaa ruokaa, jota normaalisti myydään katukojuissa tai kärryissä kaupungeissa Vietnamin ympärillä. Jokaisella kaupungilla on omanlainen katuruokakultuurinsa ja se tarjoaakin edullisesti autenttisen kuvan paikallisesta keittiössä.

Katuruoka on edelleen tuonut esiin vietnamilaisten kulttuurin, sillä ruokaa mähtiin kaikkialla ruokatorista ja pääteiden ravintoloista pieniin kioskeihin ja kujilla liikkuviin ruokakärryihin. Se mittaa nuorten ajattelun, mukautuvan sosiaalisen ja toiminnan aikakautta. Näet yllä olevat ilmoitukset, jos sinulla on oikea aika vierailla teiden ruokakioskeissa niin paljon kuin mahdollista.

Ensimmäinen ruoka, jota suosittelisin sinulle, on vietnamilainen pannukakku Vietnamin kielellä ”Banh Xeo”. Banh Xeo eli vietnamilaisen krepin WiKissä on rapea, täytetty riisipannukakku, joka on suosittu vietnamissa. Nimi viittaa ääneen ohut kerros riisitailinaa syntyy, kun se kaadetaan kuumalle pannulle. 

Se on suolainen paistettu pannukakku, joka on valmistettu riisijauhosta, vedessä ja kurkumajauheesta. Sitä voidaan kutsua myös vietnamilaiseksi krepiksi. Joitakin yleisiä täytteitä ovat sianliha, katkaravut, kuutioitu vihreä sipuli, mungpavut ja pavunidut. ”Banh Xeo” tarjoillaan usein sivuilla. Yleensä joitan yleisesti lisättyjä ainesosia ovat lehtivihannekset, kuten salaatit tai perillan lehdet, muut yrtit arominvahventeena, kuten mintunlehdet ja thaibasilika, kurkut ja marinoidut vihannekset, yleensä porkkanat ja retiisit. Lopuksi sen dippikastike on ”Nuoc cham” ( hapanimelästä valkosipulinkynttä ja kalakastiketta). Kummankin puolen elementit ja kastike lisäävät tuoreen makuista paistettua kreppia.




Kurpitsakeitto — Hävikkiruoka

 

Tämä on puhdas päivä jääkaapissani ja keittiössäni. Kun katsoin joitain vihanneksia, joita säilytettiin jääkaapissa, keitto tuli heti mieleeni.
Koska keitto on erittäin helppo keittää ja sitä voidaan lisätä kaikkeen. Erityisesti tämä ruoka on paras valinta siirtymiseen talvesta kevääseen säällä. Ja tämä keittoa varten voit käyttää sitä kokonaisen päivän.
Lounaassa voit syödä muutamaan leivän ja kupin teetä tai lasillisen appelsiinimehua pienessä puutarhassa. Kasviskeitto ja hedelmälautanen sekä lasillisen viiniä ovat illallista. Älä unohda laittaa suosikkimusiikkiasi päälle.
Tämä on minun tieni viikonloppuun.
Entä viikonloppuisin?
Ja Mikä ruokaa syöt näinä päivinä?

Raaka- ainet kahdelle

  • 200g kurpitsaa
  • 75g porkkanaa
  • 75g osterisientä
  • 3 rkl maissisiementä
  • 1/2 punasipuli
  • 3 salottisipulia
  • 3 valkosipuli kyntä
  • 1 tl sienijauhetta

  • 500-600 ml vettä

  • 1/2 rkl soijapavun tahnaa
  • 1/2 rkl chilitahnaa (gocchujang)
  • ripaus suola
  • tuori korianteria

Valmistus

1.   Pese kurpitsa, porkkana maissikerneli kolmesti vedessä.
2.   Likoa sienet ja ripaukset suolat veteen noin puoli tuntia. Sitten pese ne selvästi veden ajan.
3.   Kuori kurpitsa, valkosipuli, salottisipuli, ja punasipuli ulos.
4.   Leika kurpitsa ja porkkana ennen kuin paloiksi.

5.   Viipaloi ja pilko koko -sipuli pienemmiksi kuin.



6.   Viipaloi osterisienet hyvin viipaleiksi.

Ruuanlaitto

1. Kuumenna kattila ja öljy korkealle lämpötilalle, kunnes öljy on lämpimämpää. 2. Kaada hienonnettu valkosipulin salottisipuliryhmä kattilaan.Sekoita muutama minuutti, kunnes ryhmä saa vaaleanruskean värin. Kun tuoksu voi haistaa ilmakehässä.

3. Lisää hienonnetut sienet valkosipuliryhmään. Sekoita 5 minuutissa.

4. Seuraavat raaka-aineet ovat porkkana- ja kurpitsanpalat, mitkä kattilaan lisätään. Sekoita 5 minuutissa.


5. Keiton viimeiset kerrokset ovat hienonnettuja sipulia ja maissinjyviä. Sekoita hyvin.

6. Mausta suolalla ja sienijauheella. Sekoita hyvin. 7. Lisää sen jälkeen vesi kattilaan. Jatka keittämistä 20-25 minuuttia, kunnes keitto kiehuu. Lisää soijapapu- ja chilitahna keittoon. Anna se on kiehuvaa 5 minuutissa.

8. Lusikoi vegaaninen keitto kulhoon ja tuoretta korianteria kasvoille.




Vietnamilainen maissimaito


Maissimaito tarjoaa hyvän vitamiinien, kivennäisaineiden ja antioksidanttien lähteen, ja se voi olla terveellinen ja herkullinen juomavaihtoehto. Se tunnetaan erityisesti vähäkalorisuudestaan ​​ja rasvaisuudestaan ​​sekä hyvästä kuidun lähteestä. Maissin maidon sisältämät vitamiinit, mukaan lukien A- ja E-vitamiinit, ovat tärkeitä silmien terveydelle. Kivennäisaineita varastoidaan maissimaidossa mangaania, kuparia, magnesiumia, sinkkiä ja erityisesti verenmuodostukselle tärkeää rautaa. Kuitujen lisäksi se auttaa myös ruoansulatuskanavassa ja edistää suoliston terveyttä. Se on vähäkalorinen ja vähärasvainen juomavaihtoehto, joten se on hyvä valinta niille, jotka seuraavat kalorinsaantiaan. Maissinmaidon antioksidantit voivat auttaa suojaamaan kehoa vapaiden radikaalien aiheuttamilta vaurioilta.

Raaka- ainet

  • 600g tuoreita maissisiemeniä
  • 10 dl vettä
  • 150 ml täysmaitoja tai kookosmaitoja
  • 3-5 rkl maitotiivisteitä
  • ripaus suola
  • pieni pandanlehti kimppu (unohtin)

Ruuanlaitto

1.   Pese ja siivilöi maissinsiemenet siivilässä noin puoli tuntia.

2.    Kaada siemenet ja vedet blenderiin. Sekoita ennen, kuin ne lähettävät smoothieksi.
3.    Siivilöi maissia tasaisesti alumiiniseulaan tai käytä keittiöpyyhkettä, joka peittää sileän maissinjyvän, ja purista sitten pyyhettä kunnes maissineste tulee ulos.

4.   Kaada maissimaito, täysmaito, maitotiiviste ja suola kattilaan.
5.   Keitä maitoja keskilämpötilalla noin 20-25 minuuttia ennen kuin kiehuvaksi.
6.   Anna viljamaidolle muutamassa minuutissa lämpötilan hidastamiseksi.
7.   Säilytä maitoja lasipullossa ja pidä se jääkaapissa muutaman seuraavaan päivän ajan.









Yakisoba _ Japanilainen paistetut nuudelit

 
Namin just one cookbook blogissa kertoi vain yhdessä keittokirjassa, että Yakisoba oli leimattu viikonlopun lounaspumpulla Japanissa. Mutta Vietnamissa olemme valmistaneet tämä ruuan illalliseksi.

Raak- ainet

- Yakisoballe

  • 200g sobanuudelia
  • 1 keskiporkkana
  • 1 punanapakaali
  • 3 rkk kiehuvaa maissin siemeniä
  • 25g osterisieniä
  • 3-5 ohuita tofun viipaleita
  • 75g napakaalia
  • 75g pinaattia
  • 1 rkl kuivaa pirpana
  • 3-5 valkosipulin kynsiä
  • 3 salottisipulia

- Yakisobakastikkeelle

  • 1 rkl soijapaputahna
  • 1/2 - 1 rkl gocchujang (chilitahna)
  • 3 rkl soijapapukastikeita
  • 1 rkl omenaetikka
  • 1 tl ruskea sokeri
  • 2-3 rkl vettä

Ohjeistus 


Yakisobakastikkeelle

  1. lisää kaikki yllä olevat ainekset pieneen kulhoon. Sekoita kastike kunnes tasaiseksi nesteksi hyvin. Pidä se levossa lämpöisessä huoneessa.

Yakisoballe

  1. Pese koko kasvikset ja sienet vedessä.
  2. Pilko osterisieni, valkosipulinkynsi ja salottisipuli ennen kuin hyväksi kyljyksiksi.
  3. Raasta porkkana, tofuviipale ja punasipuli ennen, kuin ne tulevat hyvin pieniä palasista.
  4. Viipaloi valkokaalin osa pieniin puremiin kokoisiin paloihin.
  5. Leika pinaatti ja vihreä napakaalin osa suuriin puremiin kokoisiin paloihin. Laita ne eri lautaseen valkokaalin paloin kanssa. 

Ruoanlaitto

  1. Keita pannu ja öljy liedellä muutamassa minuutissa kunnes kuumaksi.
  2. Kaada pilkutettu valkosipuli-salottisipuli ryhmää pannuun. Sekoita kahdessa minuutissa.
  3. Sitten lisää pilkutettu sieniä ja maissin siemeniä valkosipuli -salottisipuli seokseen. Sekoita ne neiljässä minuutissa.
  4. Seuraava askel on valkoisia napakaalin osia, silputut punasipuliviipaleet, JA silputut porkkanan viipaleet, silputut tofuviipaleet, lisäksi paistettuihin pannuun. Keita kunnes vaaleaksi pehmoksi.
  5. Viimeksi aines lisäävät pannussa ovat kiehuva nuudeli ja pinaatti ja vihreänapakaalin osaa. 
  6. Kaada yakisoban kastike nuudelin ryhmään. Sekoita plus 5-7 minuuttia matalalla lämpötilalla.
  7. Oikea aika nauttia yakisoba! Tämä aterian tein ensi kertaa, mutta sen makua on erittäin herkullista.




Tonyu Nuudeli __ Japanilainen kasvis nuudelit

Tonyu-ramen eli japanilainen kasvisnuudeli on herkullinen ateria. Tämä ruokalaji oli haastava myös JOC:n Namiko Chenille kesäkuussa. Rakast...

Sousiollinen Posti