Italialaista gnocchia

 

Gnocchit ovat italialaisen keittiön monipuolinen nyytien perhe. Sana gnocchi voi olla johdettu italian sanasta nocchio, joka tarkoittaa "solmua puussa", tai nocca, joka tarkoittaa "rystystettä". Se on ollut perinteinen italialainen ruokalaji Rooman ajoista lähtien. Rooman legioonat esittelivät sen imperiumin laajentuessa Euroopan mantereen maihin. Eräs muinainen roomalainen resepti koostuu mannapuuron kaltaisesta taikinasta, joka on sekoitettu munien kanssa; vastaavia moderneja ruokia ovat paistettu gnocchi alla Romana ja Sardinian malloreddus, jotka eivät sisällä kananmunia. Kun perunat tuotiin Eurooppaan, ne sisällytettiin lopulta gnocchi-resepteihin. Perunagnocchit ovat erityisen suosittuja Lombardiassa, Abruzzossa, Friuli-Venezia Giuliassa, Venetossa ja Laziossa.

Kotitekoiset gnocchit syödään yleensä samana päivänä tai levitetään tasaisesti uunipellille pakastettuna. Säilytä sen jälkeen ilmatiiviissä pussissa ja säilytä pakastimessa myöhempää käyttöä varten. Tällä menetelmällä gnocchit voivat kestää kaksi kuukautta pakastimessa.

Nykyään perunagnocchit ovat suosittuja kaikkialla maailmassa, ja sitä on saatavilla useissa eri muodoissa, ja niitä on saatavilla monipuolisemmin ranskalaisista, kroatialaisista, itävaltalaisista, slovenialaisista ja eteläamerikkalaisista keittiöistä. 

Mutta minun versioni gnocchista ei tehty perunasta, vaan se korvattiin kiinalaisella violetilla jamsilla. Olin tutkinut reseptiä Electric Blue Food -blogin Evalta, joka teki gnocchia paahdetulla bataatilla ja jauhoilla.

Lähde: Wiki

Raaka-ainnet

·       220g  vehnäjauhoja

·       180g kiinalaista violetteja jamsseja

·       60g maissitärkkelystä

·       50g voita

·       ½ tl suolaa

·       1 kananmuna

Ruoanlaitto

1.       Kaada vehnäjauhot muovilevykakun päälle, lisää sitten suola ja maissitärkkelys. Sekoita niitä.

2.      Lisää voi jauhoihin. Purista sen jälkeen voi ja jauhot yhteen.


3.      Kun näet melkein pienen taikinamuodon, on oikea hetki rikota muna ja kaada se taikinaan.


4.     Sekoita kunnes munaneste ja taikina ovat kypsiä.

5.      Jatka jamsusoseen kaadamista taikinaryhmään.

6.     Vatkaa seosta, kunnes gnocchi-taikina on tasaista.


7.      Jaa iso taikina pieniksi palloiksi, joiden paino on noin 35-40g.

8.      Rullaa ja vedä pallotaikinaa hitaasti putken muotoa varten.

 

9.     Leikkaa tämä putkitaikina 6 rystysten osaan. Kierrä sen jälkeen rystys haarukalla. Lopulta violetti gnocchi on valmis.

    10.  Säilytän gnocchia ilmatiiviissä pussissa jauhopeite kasvoilla. Säilytä pussi pakastimessa tai sillalla olevassa pakastekaapissa seuraavaa päivää. 






Kommentit

Suositut tekstit