Vietnamilainen tuore kevätkääryle eli kasvis "Bò Bía"

 

*      Toinen ruoka, jota suosittelen, on tuore vietnamilainen kevätrulla, vietnam kielellä "Bo Bia". Bò Bía on melko kiehtova, koska se on fuusioruoka, joka on tulosta Kiinan ja Vietnamin välisestä kulttuurivaihdosta. Koska Vietnam joutui Kiinan vallan alle tuhanneksi vuodeksi Hanin Nanyuen valloituksesta vuonna 111 eaa., mutta Bò Bía ei tullut Vietnamista tänä aikana. 1800-luvulta lähtien kiinalaiset maahanmuuttajat, erityisesti Teochew- (Chaozhou) -etnisestä ryhmästä, toivat popiaa mukanaan muuttaessaan Vietnamiin, erityisesti Etelä-Vietnamiin. Nimi "Bò Bía" tuli kiinan sanasta "popih", jonka uskotaan olevan foneettinen muunnelma.

*      Joten mikä on popiah? ___ on pehmeä, ohut kreppimäinen kääre, joka on täynnä keitettyä jicamaa, porkkanoita, pavunversoja, kananmunaa ja joskus kiinalaista makkaraa tai katkarapuja. Se on suosittu Etelä-Kiinassa, Taiwanissa, Malesiassa ja Singaporessa.

*      Ja mikä on vietnamilainen sovitus: Bò Bía

            Vietnamilaiset kokit lokalisoivat ruoan käyttämällä saatavilla olevia ainesosia ja makuja, säilyttäen kiinalaisen makkaran ja kananmunan, mutta lisänneet tuoreita yrttejä, käyttämällä riisipaperia vehnäpohjaisten kääreiden sijaan ja tarjoilleet sen selkeästi vietnamilaisen hoisin-pohjaisen dippikastikkeen, kuten maapähkinäkastikkeen, kanssa.

*      Nykyään Bò Bíasta on tullut suosittu katuruoka Vietnamissa. Voit nähdä sen pyöräilijöistä pieniin paikallisiin kioskeihin ja ravintoloihin Saigonin kaduilla. Vietnamilaiset ovat siirtyneet maahanmuuttajaruoasta paikalliseen ruokaan ja käyttäneet valmistuksessa vähemmän raaka-aineita.

*      Ehkä helppo sopeutuminen ja yksinkertainen ajattelu ovat melkein koko Etelä-Vietnamin elämäntapaa.

Raaka-ainnet

Kevätkääryleille:

·       200g  tuoreita jicamoita

·       200g perunoita

·       150g tofuja

·       1 keskisipuli

·       riisipaperi

·       3 salottisipulia

·       ½ rkl sienijauhetta

·       ripaus suola ja pippuri

·       1 rkl teriyakikastiketta

·       vihreä purjosipuli ja paistettu pilkotuksi valkosipuli

·       tuore vihannes

·       paistettu öljyä

Kastikkeille:

·       5 rkl vietnamese soijapapu kastikkeita

·       2 rkl ruskeasokeria

·       kasviöljä

·       150 ml kookosmehuja

·       1 rkl maapähkinävoita

·       paistettu pilkotuksi valkosipuli ja salottisipuli

Valmistus:

1.       Pese jicama ja peruna vesihanassa alla.

2.      Pese vihannekset huolellisessa vedessä.

3.      Suikaloi jicama ja peruna hienoiksi suikaleiksi.


 

4.     Leika tofut pieniksi viipaleiksi.

5.      Viipaloi salottisipuli ja sipuli ohuiksi viipaleiksi.

   Ruoanlaitto:

1.       Kuumenna öljyt pannussa kunnes keittämiseksi.

2.      Sitten lisää tofunviipaleet öljynesteihin ennen, kuin viipaleet  ovat vaalenruskeaa koko tofun ilmeitä.

3.      Laita paistetut tofut lautaseen ja odotamassa.

4.     Kiehuta vedet ja ripaukset suolat kattilassa kunnes kiehuvaksi.

5.      Kaada perunan suikaleet kiehuvaan veteen viidessä minuutissa.

6.     Laita koko perunat  jäävedessä viidessä minuutissa. Sitten tyhjenny perunat siivilään. 

 

7.      Kaada öljyt ja salottisipulin viipaleet pannuun ja sekoita muutamassa minuutissa.

8.      Sitten lisää sipulin viipaleet salottin ryhmään. Tääs sekoittamaan.

9.     Kaada jicaman ja perunan suikaleet salotti-sipuliseokseen.

10.  Mausta sienijauheilla, suolalla, ja teriyakikastikkeilla. Sekoita seos kunnes kypsäksi.

11.    Viimeksi laita pilkotuksi purjosipulit, paistetut valkosipulit, ja pippurit päällä. Sulje oven ja sekoita muutama minuutti.


Kastikkeelle:

1.       Lisää koko ainekseen kastikkeen tehosekoittimiin. Sekoita hyvin tasaisuudeksi.

2.      Kaada kastike kattilaan ja kuumena matalalla lämpötilalla kunnes voisit kastoa soijapavun kastike kiehuvaksi.

3.      Laita kastike kulhoon ja odota tarjoukseen.

Anteeksi, ei kuvia, kuvauksessa virhe tässä osassa!!!

Kevätkääryleille:



 


Wokkinuudeli kiertokasvin kera

*      Morning Glory -vihannekset, joita usein kutsutaan vesipinaatiksi, suokaaliksi tai vietnamiksi "rau muongiksi", ovat lehtivihanneksia, jotka ovat yleisiä trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla, erityisesti Kaakkois-Aasiassa. Morning Glory -vihannekset kasvavat vedessä tai kostealla maaperällä. Sen varret ovat 2-3 metriä pitkiä ja juurtuvat solmuihin. Ontot varret ja nuolen muotoiset lehdet ovat koostumukseltaan ja miedolta maultaan jonkin verran samanlaisia ​​kuin pinaatti. Kukat ovat trumpetin muotoisia ja yleensä valkoisia, ja niiden keskiosa on violetti. Ne näyttivät nimeltään, niiden kukat olivat juuri kukkineet aamulla.

*      Vihannes on yleinen ainesosa itä-, etelä- ja kaakkoisaasialaisissa ruoissa, kuten vesipinaatissa. Singaporessa, Indonesiassa ja Malesiassa pehmeät versot ja lehdet paistetaan yleensä chilipippurin, valkosipulin, inkiväärin, kuivatun katkaraputahnan ja muiden mausteiden kanssa. Penangissa ja Ipohissa se keitetään seepian ja makean ja mausteisen kastikkeen kanssa. Thaimaassa, jossa sitä kutsutaan Phak bungiksi, sitä syödään raakana, usein yhdessä vihreän papaijasalaatin tai Nam phrik -perunoiden ja curryjen, kuten Kaeng som, kanssa.

*      Vesipinaatti on vähäkalorinen, mutta täynnä A-, C- ja B-vitamiinikompleksia. Kivennäisaineiden lisäksi rauta, kalsium ja magnesium. Ne ovat myös hyvä kuidun ja antioksidanttien lähde.

*      Wok-nuudelit aamukirkon kasvisten kera on vietnamilainen ruoka, joka kypsennetään paikallisten ihmisten tai vietnamilaisen perheen ruokien mukaan päivittäin.



Raaka-ainnet kahdelle

·       150 g  nuudeleita

·       100 g kiertokasveja

·       20-25g kasvilihoja

·       puoli porkkana

·       1 rkl pilkotuksi purjosipuleita

·       ½ rkl pilkotuksi salottisipuleita ja valkosipuleita

·       ½ rkl sienijauhetta

·       tuori persilja ja ripaus pippuri

Gochujang kastikkeelle

·       ½ rkl gochujangtahnoja

·       ½ rkl soijapaputahnoja

·       3 rkl soijakastikkeita

·       1 ½ tl ruskeasokereita vai 2 tl siirappeja

·       ½ tl omenaetikoita

·       2 tl seesamiöljyä

·       2 rkl vettä

Katso vaiheittaiset ohjeet gochujang-kastikkeen käsittelyyn:

1.         Lusiköi soijapavun tahnaa ja gochujang:n tahnaa kulhoon. 

 2.         Lisää sokerit, soijapapukastikkeet, ja vedet kulhoon. Sekoita hyvin.

3.         Sitten kaada omenaetikat ja seesaminsiemenet. Sekoita kunnes hyvin tasaiseksi.

   1.       Liota kiertokasvit ja ripaukset suolat vedessä noin 15 minuuttia. Sitten pese selkeä vettä lävitse. Kuivata kiertokasvi siivilään.

2.      Leika kasvilihat pieniksi viipaleiksi. Mausta sienijauheella ja pidä rauhassa kulhossa.

3.      Viipaloi porkkana ohuiksi viipaleiksi. Laita levyihin ja odottamaan.

4.     Kiehuta vesi ja ripaus suola pannuun kunnes kiehuvaksi.

5.      Lisää nuudelit vedenkeihuvaan. Kokkaa 7 minuutissa keksilämpötilalla tai ennen kuin nuudeli on kypsiä. Anna odottaa kulhossa.

6.     Kuumenna pilkotut salotti-valkosipulit, pilkotut purjosipulit ja öljyt pannussa. Sekoita seosta 3-4 minuutissa korkealla lampötilallä ennen, kuin salottisipulit ovat vaalea ruskea.

7.      Kaada kasvilihat pilkoseokseen, sekoita viidessä minuutissa, sitten lisää ohuet silputut porkkanat kasvilihat ryhmään. Ja jatka sekoittaa 5 minuutissa.

8.      Lisää kiertokasvit porkkanaseokseen ja mauta gochujang kastikkeella. Just lusikoi yksi kolmesta osasta kastiketta. Sekoita 2-3 minuuttua.

9.     Viimeksi ainesta on nuudeli lisäksi. Kaada gochujang kastike nuudeleihin, mutta maista sitä ennen kuin lisää kaikki kastikkeet tähän. Sekoita kuin nuudeli ryhmä on tasaisuus.

10.  Laita kasvinuudeli lautaseen ja koristele pippurilla ja tuoripersiljalla päänä.

11.    Tarjoa wokkinuudeli heti!

 





Senturianmunaa

 

*  Century eggs on kiinalainen munapohjainen kulinaarinen ruokalaji, joka valmistetaan säilömällä ankan, kanan tai viiriäisen munia saven, tuhkan, suolan, poltetun limen ja riisinkuorten seoksessa useista viikoista useisiin kuukausiin käsittelytavasta riippuen. Prosessin aikana keltuaisesta tulee tumman vihertävän harmaata, koostumukseltaan kermaista ja voimakasta makua läsnä olevan rikkivedyn ja ammoniakin ansiosta, kun taas valkuaisesta tulee tummanruskea, läpikuultava hyytelömäinen ulkonäkö, hyytelömäinen rakenne sekä suolainen ja umami-maku. Vuosisadan kananmunan muunnosaine on alkalinen suola, joka nostaa munan pH:n vähitellen noin 9-12:een kovettumisen aikana. Tämä kemiallinen prosessi hajottaa joitain monimutkaisia, mauttomia proteiineja ja rasvoja, mikä tuottaa erilaisia ​​pienempiä, makuisia yhdisteitä. Joissakin munissa on munanvalkuaisen pinnan lähellä kuvioita, joita verrataan männyn oksiin. Näiden kuvioitujen munien katsotaan olevan laadukkaampia kuin tavalliset vuosisadan munat, ja niitä kutsutaan Songhua-muniksi, toisinaan käännettynä männyn kukkamuniksi tai mäntykuvioiduiksi muniksi.  

*      Perinteisen kiinalaisen lääketieteen harjoittaja Sam selitti, miksi vuosisadan muna on todella hyvä meille. Sillä on kehosi yin-energiaa ravitseva vaikutus. Se tarkoittaa, että se täydentää kehon nestettä keuhkoissasi, munuaisissasi ja se rauhoittaa myös kurkkua. Joten jos tunnet olosi kuivaksi ja kuumaksi tai sinulla on kuumetta, vuosisadan munat voivat parantaa kurkkusi oloa. Voidaan sanoa, että vuosisadan kananmunien viilentävä vaikutus on hyvä myös muihin "lämpö"-oireisiin. Jos sinulla on jokin oireista, kuten huono uni, runsaasti silmävuotoa, pahanhajuinen hengitys, tummankeltainen virtsa, kutiseva ja tulehtunut iho, älä unohda vuosisadan munia. Luultavasti tästä syystä vuosisadan munat ovat pysyneet osana kiinalaista ruokavaliota satoja vuosia.


 *      Vuosisadan munalla on tuotantonsa takana vähintään neljän vuosisadan historia. Sen löydön, vaikkakaan ei todennettavissa, sanottiin tapahtuneen noin 600 vuotta sitten Hunanissa Ming-dynastian aikana, kun asunnonomistaja löysi ankanmunia matalasta sammutetusta kalkkialtaan, jota käytettiin laastina hänen kotinsa rakentamisen aikana kaksi kuukautta aiemmin. Maistaessaan munia hän päätti tuottaa lisää – tällä kertaa lisäämällä suolaa parantaakseen niiden makua – ja tuloksena oli nykyinen vuosisadan munan resepti. Vaihtoehtoisessa tarinassa nuori ankankasvattaja nimeltä Shuige, joka on myös kotoisin Hunanista, jättää ankanmunat Songmei-nimisen naisen puutarhaan kohtelueleenä. Munat löydettiin vasta puoli kuukautta myöhemmin, kun nainen siivosi tuhkakuopan, jossa ne olivat muuttuneet vuosisadan muniksi. Hänen kunniakseen maanviljelijä nimesi muunnetuille munille niiden pintojen herkät kiteiset kuviot "mäntykuvioiduiksi muniksi". Säilöttyjä munia kutsuttiin Ming-dynastian aikana "Chaosziksi". 1600-luvulla eläneen kirjailijan Fang Yizhin teoksessa "Vähän tietoa fysiikasta" sanotaan: "Chishoussa tuotetut munat suolataan viidellä puutuhkalla. Tattarijyvän tuhkaa sekoitetaan keltaiseksi ja valkoiseksi, ja puuhiilikalkkia lisätään vihreäksi ja sitkeäksi".



Paistettua riisiä Senturiamunan kera

 

Raaka-ainnet yhdelle         

·       1 senturiamuna

·       1 kananmuna

·       1 – 1 ½ kuppi kiehuvaa riisiä

·       ½ kuppi kiehuvaa maissijyvää

·       3 valkosipulinkynttä

·       3 salottisipulia

·       soijapapukastike

   ·       1 rkl & 2 rkl kasvisöljyä 

·       ½ isoporkkana

·       20-25 g sieniä

·       20-25 cm purjosipulinpalaa

·       ½ tl sienijauhetta

·       tuori persilja ja ripaus pippuri

Ruoanlaitto

  1.       Pilko valkosipulin kynsi, purjosipuli, ja salottisipuli kunnes hienosti pilkotuiksi yriteiksi.

2.      Paloitele sienet pätkiksi paloiksi.

    3.       Leikkaa porkkana pieniksi kuutioiksi. 

4.      Riko ja vatkaa kananmuna kulhoon, sekoita ennen kuin hyvin tasaiseksi.

    5.     Senturiamunalle, muistutin samaassa lyhytelokuvassa.

6.       Kuumenna pannu ja kasvisöljy liedellä muutamassa minuutissa ennen, kuin öljy tulee kuumaa. 

     7.       Kaada munaneste panuun. Odota kunnes muna on tuleva puoli kypsyys, sitten sekoita paistettu muna pieniksi viipaleiksi kuten. Anna omeletti lyhyen aikaa rauhallista kulhossa.

8.       Lisää kasvisöljy pannussa taas, sitten kaada koko pilkotut yrtit pannuun. Sekoita muutama minuutti.

9.      Kaada porkkanakuutiot yrttiryhmään. Sekoita viidessä minuutissa.

10.       Lisää kiehuva riisi ja kerneli munan ryhmään. Sekoita viidessä minuutissa.

11.       Vieressä on omeletti ja tuhatmunasose riisin pannussa. Mausta sienijauheella. 

12.       Sitten lisää sienet ja purjosipulit paistettu riisin ryhmään. Mausta soijapapukastikeella.

   13.       Sekoita, kunnes paistettua riisiä saa hyvän tuoksun.

   14.      Lusikoi paistettu riisi lautaiseen, koristele tuori persilja ja ripaus pippuri päällä!


Nauti paistettu riisi heti!!!! 


Haudutettu salottisipuli ja sieni misokastikkeella

  Salottisipulin historia ·         Nimitys sipuli ja salottisipuli ovat peräisin muinaisranskan sanasta eschalotte sanan eschaloigne kaut...

Sousiollinen Posti